Hanımlar Namaz Kılarken Nasıl Giyinmeli?

Hanımlar Namaz Kılarken Nasıl Giyinmeli?

Hanımlar-Namaz-Kılarken-Nasıl-Giyinmeli

Pantolonla Namaz Kılınır mı?

Namaz için özel bir kıyafet yoktur. Önemli olan, tesettürü sağlayan, tenin rengini göstermeyen, vücut hatlarını belli etmeyen, temiz bir kıyafetle namaz kılmaktır. Bu itibarla bu şartları taşıyan herhangi bir elbise ile hanımların namaz kılmalarında dînen bir mahzur yoktur.

Bacakların şeklini ortaya çıkartan, paça arasını belli eden bir pantolonla namaz kılmak  mekruhtur. Böyle bir pantolonun üzerine dizlere kadar uzanan tunik giymekle mekruhluk ortadan kalkmaz. Ancak ayak bileklerine kadar uzun bir elbise yahut pardesü giymekle namazın mekruhluğu ortadan kaldırılabilir. Ancak hanımların, hanımlara mahsus kıyafetleri, erkeklerin de kendilerine has giyim ve kıyafet şekillerini tercih etmeleri gerekir.

Günümüzde ince naylon çoraplar ve ayak bileklerinin (incik kemiklerinden itibaren) yukarısında olan ara boy etekler hanımların namazdaki örtüsü olmamıştır. Bu konuyla alâkalı bir hadîs-i şerîf, mü’min hanımları şu şekilde ikaz etmektedir:

Hazret-i Âişe -radıyallâhu anhâ-‘nın rivayetine göre, kız kardeşi Hazret-i Esmâ, üzerinde altını gösterecek şekilde bir elbise olduğu hâlde bir gün Peygamber Efendimiz (sav)’in huzuruna gelir. Rasûlullah (sav) onu bu ince kıyafetle görür görmez yüzünü çevirir ve şöyle buyurur:

“-Ey Esmâ, bir kadın büluğ çağına erince -yüzünü ve ellerini göstererek- bunlardan başka bir tarafının görünmesi helâl olmaz.”

(Ebû Dâvud, Libas, 31)

Giydikleri bu tür kıyafetlerle ne tesettür emrini yerine getirmiş olurlar, ne de namazları kabul olmuş olur.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir