Hamileliğe Hazırlık Dönemlerinde Yapılması Gerekenler

Hamileliğe Hazırlık Dönemlerinde Yapılması Gerekenler

Hamileliğe Hazırlık Dönemi ve Yapılması Gerekenler

Hamileliğe hazırlıkta dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Hamilelik dönemi kadar, hamileliğe hazırlık döneminde de dikkat edilmesi gereken bazı huzurlar bulunuyor. Anne ve baba olmaya karar verdiniz, peki hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları biliyor musunuz? Hamilelik sadece fiziksel gelişen bir durum değildir, çifler hem psikolojik hem de ekonomik olarak hamilelik dönemine hazır olmalıdırlar.

Hazırlığın ilk aşaması doktor kontrolünden geçer. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için bazı testlerden ve sağlık kontrolünden geçmek şarttır. Bu kontroller ileride doğabilecek, anneyi veya bebeği etkileyecek olası problemlerin önüne geçmek adına büyük önem taşır. Peki hamile kalmaya karar verdikten sonra neler yapılmalıdır? Uzmanlar hamilelik kararından 3 ay önce doktor kontrolünü önermektedir. Yapılan bu kontrollerin amacı bazı testler gerçekleştirmektir, bu testlerin amacı ise aşıyla korunabileceğiniz hastalıkları geçirip geçirmediğinizi anlamaktır. Eksik aşı veya bağışıklık sisteminizdeki zayıflıklar neticesinde yeniden aşı olmanız uygun görülebilir. Bu aşıların yol açabileceği yan etkiler sebebiyle hamile kalma sürecini 3 ay gibi bir süre ertelemekte yarar vardır.

Genetik yolla oluşabilecek hastalıkların önlenmesi

Hamile kalmadan önce başvuracağınız doktor, ailenizde daha önce ortaya çıkmış olan kalıtsal hastalıklar olup olmadığını soracaktır. Bu ileride benzer hastalıkların yaşanmasını önlemek adına önemli bir adımdır.

Destekleyici vitaminler ve sağlıklı beslenme

Hamilelik dönemi öncesinde bir süre folik asit alınması bebeğin ileride yaşayabileceği özellikle beyinsel kaynaklı bazı rahatsızlıkların önüne geçer. Hamilelik döneminde sağlanan vitamin desteği hem anne adayları için hem de bebekler için önem teşkil eder. Özellikle kansızlık gibi rahatsızlıklar hamilelikten önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer anne adayı vejetaryen ise Vitamin B12 ve Vitamin D takviyesi gerekebilir.

Egzersiz ve diyet

Hamilelik dönemi kilo verme amaçlı diyetler için hiç uygun bir zaman değildir. Anne adayının bütün temel besin ihtiyaçlarını tam olarak tüketmesi gerekmektedir. Bunlar et, süt, taze sebze ve meyveler ve yumurtadır. Aşırı zayıflık yumurtlamayı zorlaştırabilir. (Gebelik döneminde beslenme yazımıza göz atabilirsiniz.)

Düzenli beslenmenin yanında doğumu daha kolay hale getirmek için düzenli egzersizde yapılabilir. Bu egzersizler profesyonel eğitmenler veya doktorlar kontrolünde yapılmalıdır. Bu durum hem anneyi hemde bebeği koruma altına alacaktır. Yapılan egzersizlerin belli limitleri aşmamasına dikkat etmek gerekir. Nefes nefese bırakan veya vücut ısısını arttıran egzersizler anne adayı ve bebek için uygun değildir. Düzenli yürüyüş bu dönemde yapılacak en sağlıklı egzersizdir. Bunun yanında hamilelik sürecince dalma, atlama, at binme veya kayak gibi spor aktiviteleri de uygun görülmemektedir.

Sigara kullanımının sonlandırılması

Hamilelik sürecinde anne adayının veda etmesi gereken alışkanlıkların başında sigara kullanımı gelmektedir. Bunun yanında bazı ilaçlarda hamilelik sürecini olumsuz etkileyebilir. Hamilelik döneminde ve sonrasında ki süreçte bu alışkanlıklarınızdan kurtulmak için sağlık merkezine başvurabilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir