Güzel Aşure Yapmanın Püf Noktaları ve Tarifi

Güzel Aşure Yapmanın Püf Noktaları ve Tarifi

Güzel Aşure Yapmanın Püf Noktaları ve Tarifi

Aşureyi Nasıl Yaparsak Daha Güzel Olur?

Muharrem ayının simgesi aşure, herkes tarafından farklı yorumlansa da en güzeli nasıl yapılır sizin için araştırdık.

Muharrem ayının onuncu gününde; birçok olayı anmak ve kutlamak maksadıyla pişirildiği, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olduğu için aşureyi sadece bir tatlı olarak görmemek gerekiyor. Rivayete göre gemisini kendisine inananlarla birlikte karaya oturtan Nuh (as)’ın kalan yiyeceklerin az olmasından dolayı çoğaltmak amacıyla bir araya toplayıp pişirmesi sonucu ortaya çıkıyor. Aşurenin o zamandan günümüze kadar farklı şekillerde yorumlanması, herkesin damak tadına göre pişiyor ve göz zevkine göre süsleniyor olması bu tatlının neden yapıldığı gerçeğini değiştiremiyor.

Pişirenler gayet iyi bilir, başarılı bir aşure kıvamı yerinde, rengi berrak, malzemesi bol olmalı. Ancak böyle bir sonucu elde edebilmek sanıldığı kadar kolay değil. Yapımına dair birçok püf noktası bulunuyor.

İşte aşurenin herkesçe kabul görmüş püf noktaları:

  • Bakliyatlar ayrı ayrı ve soğuk suyla akşamdan ıslatılmalı, ertesi gün yine ayrı ayrı haşlanıp (pişme süreleri farklı olduğu için), suları süzüldükten ve kabukları ayıklandıktan sonra tencereye katılmalı. Bakliyatların sularının süzülerek tencereye katılması aşurenin renginin berrak olmasında büyük önem arz ediyor.
  • Aşurenin kararmaması için incir ve ceviz gibi malzemeler yalnızca süslemede, o da aşure soğuduktan sonra eklenmeli. İnciri aşurenin içinde sevenler ayrı bir kapta haşlayıp, kâselerin dibine paylaştırmalı sonrasında sıcak aşure üzerine dökülmelidir. Karanfil ve gül suyu aşureyi ocaktan indirmeye yakın ya da hemen akabinde katılmalı.
  • Şeker sona bırakılmalı ve ilave edildikten sonra sürekli karıştırılmalı. Aksi takdirde kısa süre içinde dibi tutabilir. Şeker sonlara doğru konulmazsa sadece aşurenin dibi tutmaz, buğdayın da sertleşmesine neden olur.

Güzel Aşure Yapmanın Püf Noktaları ve Tarifi

Aşureye Ne Konur Ne Konmaz?

Aşure gerek içine katılan gerekse süslemesinde kullanılan malzemeler açısından sınır tanımaz bir tatlı. İçine ve üzerine ne koyacağınız tamamen hayal gücünüze ve damak zevkinize kalmış. Aşurenin olmazsa olmaz malzemeleri buğday, nohut, fasulye, pirinç ve şeker olsa da içine kuru bakla koyan da var, yer buğday yerine bulgur kullanan da.

Daha çok fındık, ceviz, badem, nar, kayısı, hurma, incir, tarçın, Hindistan cevizi gibi malzemeler ile süslense de kimileri muz, elma, ayva, portakal kabuğu, kavrulmuş susam, Antep fıstığı da kullanabiliyor. Aşureyi pastaymış gibi çikolata parçaları ile süsleyenler de var. Ama yine de tercih sizin.

Güzel Aşure Yapmanın Püf Noktaları ve Tarifi

Aşure Tarifi

Aşure malzemeleri: 3 su bardağı buğday, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 1 çay bardağı pirinç, 5-6 kuru kayısı, 100 gr kuru üzüm, 1 portakalın rendelenmiş kabuğu, 1 limonun rendelenmiş kabuğu, 5 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı süt, su
Üzeri için: 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, kuru kayısı, incir, nar, fındık, ceviz, tarçın

Aşure hazırlanışı: Buğdayları 1 gece önceden sıcak su ile bir taşım kaynatın. Sabaha kadar bekletin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Buğdaya nohut ve fasulyeyi ekleyin. Pirinci, kuru üzümleri ve küçük doğranmış kayısıları 5-10 dakika suda beklettikten sonra ilave edin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edin. En son portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip pişirin. Hafif koyulaşmasına yakın renginin daha açık olması için süt ekleyin. Ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Üzerini küçük kesilmiş kayısı ve incir, nar taneleri, kuş üzümü, dolmalık fıstık, dövülmüş ceviz , fındık, tarçın ile süsleyip servis yapın.
Aşure artık hazır, afiyet olsun.

Yorumlar

“Güzel Aşure Yapmanın Püf Noktaları ve Tarifi” için bir cevap

  1. […] Muharrem ayı sadece matem ve oruçtan ibaret değil bir de Hz. Nuh’tan bize kalan aşuremiz var. Bereketli bir yıl olsun diye kapıda nar kıracağımıza en büyük tenceremizde yemeye […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir