Güneş Tutulması Esnasında Ne Yapmalı?

Güneş Tutulması Esnasında Ne Yapmalı?

Güneş Tutulmasının Hikmet ve Sebepleri

Bugün Güneş, Ay ve Dünyanın aynı hizaya girmesiyle tam ve parçalı Güneş tutulması yaşanması bekleniyor.

Tutulma Kuzey Atlantik, Grönland, Avrupa, Kuzey Afrika ve Sibirya’da gözlemlenecek. TSİ 10.00 ve 12.00 arasında yaşanması beklenen tutulmada, Faroe Adaları ve Svalbard Takımadaları üzerinde ay tamamen güneşi bloke ederek dünyayı karartacak. Kuzey ve Orta Avrupa üzerinde güneşin % 90’ı, Türkiye üzerinde ise yaklaşık % 40’ı Ay tarafından bloke edilecek. Parçalı Güneş tutulması, Türkiye’nin her noktasından gözlemlenebilecek.

Güneş Tutulmasının Hikmeti

Güneş ve ay tutulması, Allah-u Teâlâ’nın kudreti dahilindeki olaylardan biridir. Hikmet ve sebeplerini tam anlamıyla idrak edemesek de kul olarak bu olayı Rabbimizin büyüklüğünün, kudretinin her şeye yettiğinin bir göstergesi olduğunu biliriz.

Güneş tutulmasına küsuf, ay tutulmasına da husûf denmektedir. Gerek güneş tutulması ve gerekse ay tutulması meydana geldiğinde namaz kılmak müekked sünnetlerdendir. Yani Resûlullah (sav) tarafından bizzat yapılan ve emredilen sünnet namazlardan biridir. Bu namazlar, beş vakit namaz kılan herkes için sünnettir. Ancak farz değildir. Sünnet oluşu, Hz. Peygamber (sav)’ in şu hadis-i şeriflerinden anlaşılmaktadır:

“Şüphesiz güneş ve ay, Allah’ın (varlığını ve yüceliğini gösteren) âyetlerinden iki âyettir (delil). Bunlar ne bir kişinin ölümüne de yaşaması için tutulurlar. Tutulduklarını gör­düğünüzde namaz kılın ve açılıncaya kadar da dua edin.”

(Buhârî, Küsûf, 1, 6, 13, 15; Müslim, Küsûf, 6, 10, 17, 21.)

Sevgili Peygamberimiz, güneş ve ay tutulması esnasında namaz kılınmasını emrettikleri gibi kendileri de kılmışlardır.

Hanefî mezhebine göre güneş tutulması namazı kılınış şekli bakımından diğer nafile namazlardan farksızdır. Ayrıca bu namaz, en az iki rek’at olarak kılınabilindiği gibi dileyen dört veya daha fazla rek’at olarak da kılabilir. En faziletlisi, tek yahut çift selâmla dört rek’at olarak kılınmasıdır.(İbnAbidîn, Reddü’l-Muhtâr, 1/181-182.)

Güneş Tutulmasının Hikmet ve Sebepleri

Küsûf namazının vakti

Bu namazın vakti, güneşin tutulması anından başlayıp karartısının açıl­ması anına kadar devam eder. Kerahet vaktinde olsa bile bu namaz, sebepli nafilelerden olduğu için kılınır.

Hanefî mezhebine göre güneş tutulması, kerahet vaktine denk gelirse, küsuf namazı kılınmaz. Sadece dua ile yetinilir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir