Göze veya Kulağa İlaç Damlatmak Orucu Bozar mı?

Göze veya Kulağa İlaç Damlatmak Orucu Bozar mı?

Göze ya da Kulağa İlaç Damlatmak Orucu Bozar mı?

Ramazan ayı ile birlikte orucu bozan veya bozmayan durumlar çok sorulmaya başlandı. Özellikle sağlığı oruç tutmalarına uygun olan hastaların kullanmak zorunda oldukları bazı ilaç ve damlaların orucu bozup bozmadığı çok merak edilenler arasında.

Göz damlası ya da kontak lens kullanmak orucu bozar mı?

Göze ilaç damlatmak, göz damlası kullanmak orucu bozmamaktadır.

Göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az, 1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır.

Göze lens takılması da orucu bozmamaktadır.

Kulağa su kaçması veya ilaç damlatmak orucu bozar mı?

Kulağa su kaçması orucu bozmaz. Çünkü kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmakta ve kulak zarı bu kanalı tıkadığından, su veya ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç veya kulağın yıkattırılması orucu bozmaz.

Fakat kulak zarının delik olması durumunda, kulak yıkattırılırken suyun veya kulağa damlatılan ilacın mideye ulaşması mümkündür. Bu itibarla, orucu bozacak kadar suyun veya kulağa damlatılan ilacın mideye ulaşması halinde oruç bozulur.

Kaynak: Mehmet Talu

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir