Gebelikte Egzersiz Yapmanın Bir Sakıncası Var mı?

Gebelikte Egzersiz Yapmanın Bir Sakıncası Var mı?

Gebelikte Egzersiz Yapmak

Son zamanlarda kadınların egzersiz programlarına olan ilgilerinin artması beraberinde gebelikte de bu egzersizlere devam etme isteğini getirmiştir. Kafalarda oluşan egzersize ne zaman başlanmalı, hangi egzersizler, hangi sıklıkta, hangi şiddette yapılmalı, profesyonel destek kimden alınmalı, bir sakıncası var mı gibi uzayıp giden soru işaretleri gebe bayanları egzersiz yaparken tereddüde düşürmektedir.

Gebelikte Egzersiz Yapmak

Fiziksel olarak aktif olan bayanlar doğumu daha kolay yapmakta ve doğumdan sonra daha kolay toparlanmaktadır. Hatta zor doğumların inaktif yaşam tarzından kaynaklandığı çok eskilerden beri bilinen bir gerçektir. Egzersizle birlikte vücutta oluşan fizyolojik değişimlere adaptasyonlar kolaylaştırır. Dolaşım, solunum ve kas-iskelet sistemlerinin işlevlerinin düzenlenmesini sağlar. Özellikle gebeliğin son aylarında artan ödemle oluşabilecek sinir sıkışması gibi hastalıklar önlenirken gebelikten sonra oluşması muhtemel inkontinans (idrar kaçırma),organ sarkması gibi problemlerin önüne geçilir. Hamilelik boyunca ve doğum esnasında oluşan stresle daha kolay baş edildiği yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Dayanaklılık ve kuvveti artırarak doğum sonrası bebek bakımını kolaylaştırır. Ve her kadının korkulu rüyası olan gebelikte aşırı kilo alımını engeller.

Gebelikte Egzersiz Yapmak

Yapılan araştırmalar sonucu düzenli spor yapmayan bayanların gebeliğin 12. haftasından itibaren egzersiz yapmaya başlaması önerilmektedir. Egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçip egzersiz için sakıncalı bir durumun olmadığı belirlenmelidir. Fizyoterapistiniz eşliğinde size özel programlanan egzersiz programının içeriği postür eğitimi, uygun vücut mekaniklerinin öğretilmesi, kol, bacak, sırt ve karın kaslarının kuvvetlendirilmesi, solunum egzersizleri ve bu egzersizlerin doğum esnasında kullanımının eğitimi, pelvis taban kaslarının kuvvetlendirilmesi, kardiyovasküler enduransın artırılması için aerobik egzersiz ve gevşeme eğitimini kapsamalıdır. Egzersizi hangi sıklıkta ve hangi şiddette yapacağınız ise fizyoterapistinizin değerlendirmeleri sonucu belirlenecektir. Sağlık ekip işidir. Gebelikte de bu profesyonellik devam etmeli doktor, fizyoterapist, diyetisyen, hemşire, ebe gibi geniş kapsamlı sağlık ekibiyle çalışılmalıdır.

Fizyoterapistler olarak ‘Sağlık için egzersiz, doğru egzersiz için fizyoterapist’ diyoruz. Sizleri de sağlıklı bir gebelik sağlıklı bir yaşam için egzersiz yapmaya davet ediyoruz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir