Evliyalar Şehri Bursa’da Nereler Gezilir?

Evliyalar Şehri Bursa’da Nereler Gezilir?

Bursa Ulucami

Bomba hadisesinden beri Evliyalar Şehri olarak çokça sosyal medyada anılan aynı zamanda da benim memleketim olan Bursa’yı anlatacağım size.

Evet Evliyalar şehri Osmanlı’ya uzun dönem başkentlik yapmış şehir Bursa.

Doğma büyüme Bursalıyım ben. Yemyeşil doğası denizi, dağı hem yaz turizmi hem kış turizmi hem sağlık turizmi kaplıcaları ile ünlü şehir Bursa.

Bursa aynı zamanda yaşayan insanları ile Türkiye’nin en demografik yapısını yansıtıyormuş. Genelde firmalar da ilk deneme noktalarını Bursa olarak seçerlermiş.

Bursa’nın eski ismi Purusa imiş sonradan Bursa olarak kalmış. Osmanlının kuruluş döneminde başkentlik yaptığı için çok sayıda önemli cami ve yapıt barındırır içerisinde.

Yapıtlarda İstanbul’un aksine daha çok Selçuklu mimarisi göze çarpmaktadır. Yapıtlar mütevazi ve sadedir.

Bursa Tophane

Gelelim gezilecek yerlere;

Biz 2 günlük son gezimizde şöyle bir plan yaptık,

Birinci Gün;

  1. Murat Hüdavendigar Cami ve Türbesi
  2. Tophane ( Saat Kulesi, Osman Gazi Orhan Gazi Türbesi )
  3. Koza Han
  4. Ulucami
  5. Kapalı Çarşı
  6. Emirsultan Cami ve Türbesi
  7. Yeşil Cami ve Yeşil Türbe
  8. Cumalıkızık

Bursa Mudanya ve Tirilye İlçeleri

İkinci Gün:

  1. Tirilye
  2. Mudanya

Burada gezilecek yerleri ayrıntılı olarak anlatmam mümkün değil ama programa bakarak araştırabilirsiniz.

Kısaca anlatamam gerekirse tura Birinci Murat Hüdavendigar Camii’inden başladık. İlk şehit padişah olan Murad Hüdavendigar’ın türbesi ve camisi, Bursa’nın Çekirge semtinde bulunmakta. Bursa manzarası da izleyebileceğiniz bu camiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Tophane semtinde bulunan Osman Gazi, Orhan Gazi Türbelerini ve Bursa Saat Kulesini ziyaret edebilir yine Bursa’ya yüksek bir yerden bakabilirsiniz.

Tophane‘den yürüyerek Ulucami yakınlarına geçebilir hemen meydan da Koza Han’ı gezebilirsiniz. İpeği ile meşhur olan Bursa da bir çok ipek başörtü ve giysi ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

Ulucami, Türkiye’nin en büyük ibadet alanına sahip camisi. Yıldırım Beyazıt tarafından yapılan cami; ihtişamı, huzuru, hatları ile hem görülmeye hem ibadet edilmeye değer. Bursa’da merkezi durumda bulunan caminin etrafında tarihi kapalı çarşı yer almaktadır. Ulucami ziyaretinden sonra Bursa’nın tekstili, havlusu ile meşhur çarşılarını gezebilirsiniz.

Bursa Emirsultan Türbesi

Daha sonra Bursa’nın mihenk taşlarından Emirsultan Hz. Türbesini ziyaret etmek için Emirsultan semtine doğru geçebilirsiniz. Osmanlı döneminde sancak değişimleri o dönemin önemli evliya zatlarının camiilerin de olurmuş. Bursa başkent iken bu sancak değişim merasimi Emirsultan Türbesinde yapılırmış.

Emirsultan Hz. Ziyaretten sonra Yeşil Türbe ve Yeşil Cami’yi gezebilirsiniz. Çelebi Mehmet Han’ın mezarının içinde bulunduğu Bursa’nın simgesi Yeşil Türbe çinilerle süslenmiş güzel bir eser. Hemen karşısında Selçuklu döneminin mimari esintilerinin çok net hissedildiği Yeşil Camii’de mutlaka görmelisiniz.

Bursa’da türbe ve camiiler bitmez hepsini gezmeye kalksanız neredeyse bir hafta gezmeniz gerekir.

Bursa Cumakızık Köyü

Biz gelelim son zamanlarda çekilen dizilerin meşhur ettiği Cumalıkızık Köyüne. UNESCO tarafından koruma altına alınmış otantik havası ile misafirlerini karşılayan sevimli bir yer. Kendinizi eski zamanlarda ki sokaklarda geziyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Bir çok evi kahvaltı mekanı olarak yapmışlar gittiğinizde kahvaltılı bir program yapmanızı tavsiye ederim.

Gelelim son durağımız Tirilye ve Mudanya ilçelerine. Bursa’nın Marmara kıyısında bulunan bu güzel ilçeler, hem deniz havası yaşayabileceğiniz hemde sokaklarında zevkle yürüyeceğiniz bir sürü fotoğraf yakabileceğiniz ilçeler.

Tirilye’de Cumalıkızık gibi Bursa’nın UNESCO tarafından korunmuş ilçeleri arasında.

Bu haftalık bu kadar. Ülkemizde bir daha üzücü olayların yaşanmaması ümidiyle. Haftaya görüşmek üzere…

Şimdiden iyi gezmeler…

Cansu Çamurcuoğlu Karadağ
www.gezionerileri.com

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir