Doğal Beslenmenin Hayatımıza Yansımaları

Doğal Beslenmenin Hayatımıza Yansımaları

Doğal Beslenme Yöntemleri

Afetlerin ve ölümlerin arttığı zamanlarda ibadetleri artırmak, düşünüp Nasuh tövbeleriyle tövbe etmek için, öncelikle yiyip içtiklerimizi, yapıp ettiklerimizi, söyleyip ağzımızdan çıkanları analiz ederek başlamalıyız. Nitekim refah ve zenginliğin artmasıyla birlikte israf edercesine yenilip içilen yiyecekler, mideleri hasta ettiği gibi, kalpleri, duygu, düşünce ve dimağları da körleştirmekte

Peygamber Efendimiz ’in

“İnsanoğlunun midesini (tıka basa) doldurmasından daha tehlikeli bir şey yoktur.”

[Bkz. Tirmizî, Zühd, 47.] hadîs-i şerîfi, tam da günümüz sofralarını işaret etmekte…

Ekonomik refahın verdiği imkânlarla mutfaklar ve dolaplar dolup taşmakta… Anneler ise -âdeta- en kutsal vazife bilerek eş ve çocukları için çeşit çeşit ikramlar hazırlamakta… Mideleri dolduran yiyecekler ise, egoyu ve gücü artırarak ‘hep daha fazlası‘ için hırslandırmakta insanoğlunu… Toplumun yediden yetmişe tamamında görülen “ben” kaygısı; birçok zaman ana-babayı, akrabayı, yoksulu, fakiri unutturmakta…

Peygamberimizin Sofra Adabı

Az Yemek

Az yemenin faziletlerinin anlatıldığı sohbetler, imkânların yalnızca kısıtlı olduğu zamanlar için geçerli değildir. Aksine, tıpkı Peygamber Efendimiz ’in ganimetler bol bol dağıtılırken Ehl-i Beyt’ini bundan mahrum etmesi gibi, pazar ve market alışverişleri yalnız ev ahalisi için değil; bizlere emanet edilen yetimler, muhacirler için de yapılmalıdır.

Sofralara oturulduğunda Hazret-i Ali’nin kızına söylediği gibi; “İki tatlının (su ve hurmanın) birlikte bulunduğu sofraların, firavun sofralarına benzediği” hatırlanıp az ve sade yemeye özen gösterilmelidir. Nitekim Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“Âdemoğlu midesinden daha tehlikeli bir kap doldurmamıştır. İnsana kendisini ayakta tutacak birkaç lokma yeter. Şayet illâ çok yiyecekse, midesinin üçte birini yemeğe, üçte birini içeceğe, üçte birini de nefesine ayırmalıdır.”

[Tirmizî, Zühd, 47; İbn-i Mâce, Et’ime, 50.] hadîs-i şerîfi unutulmamalıdır. Tıpkı İbn-i Sînâ’nın, tıp ilminin “az ve tabiî yemekten ibaret” olduğunu bildirdiği gibi…

Tek Çeşit Beslenme

Tek Çeşit Yemek

Sağlıklı beden ve hassas kalpler için tabiî ve tek çeşit yemek idealdir. Modern hayat, bedenî hareketleri azalttığı gibi katkı maddelerini de artırarak genlerimize kadar tesirde bulunmakta… Çok değil, yirmi yıl öncesinin toplum ve aile yapısıyla günümüz aileleri arasında fersah fersah uzaklık bulunmakta… Anne-babaya itaat, öğretmene-hocaya saygı, büyüklere hürmet aranır oldu.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir