Diyabet Hastalarında Ayak Bakımı ve Önemi

Diyabet Hastalarında Ayak Bakımı ve Önemi

Diyabetik Ayak Bakımı

Diyabet; vücuttaki karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında meydana gelen bozuklarla birlikte akut ve kronik semptomları olan kompleks bir hastalıktır. Artık tüm yaşlarda görülen, hem kadın hem erkeklerde sık rastlanan bir hastalık haline gelmiştir. Diyabet tüm dünyada hızla yayılırken sakatlıktan ölüme kadar götürebilen, hem hasta hem de devlet için yüksek maliyetli tedavisi olmaktadır. Hastalığın komplikasyonları hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.

Hastalığın sık görülen komplikasyonlarından biri diyabetik ayaktır. Sinir sisteminin etkilenmesi, hastada duyu kayıplarının meydana gelmesi, dolaşım sisteminin etkilenmesi ve diğer sistemik hastalıklar diyabetik ayak oluşmasını tetiklemektedir. Ayak ülserleri, enfeksiyonlar, kangrenler ve en son olarak bacakta ilgili kısmın kesilmesine (ampütasyon) kadar giden problemler diyabetik ayağı oluşturmaktadır. Tüm diyabet hastaları diyabetik ayak için risk altındadır. Diyabetik ayağı olsun ya da olmasın tüm diyabet hastalarının korunmak için bazı tedbirler alması gerekmektedir. Diyabetik ayağın oluşmasını engelleyemese bile onun yol açacağı problemler önlenebilir.

Diyabetik Ayak Bakımı

Bu hastaların diyabetik ayaktan korunmak için dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  1. Ayaklarınızı her gün ılık su ve sabun ile yıkayın. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra parmak araları da dahil olmak üzere havluyla kurulayın. Kendinize ait, hijyenine dikkat ettiğiniz bir ayak havlusu edinin.
  2. Her gün yatmadan önce ayaklarınızı dikkatlice inceleyin. Anormal bir kızarıklık, şişlik ya da renk değişikliği varsa doktorunuza danışın.
  3. Tırnaklar banyodan sonra yumuşak olduğu için banyodan hemen sonra kesin. Tırnaklarınızı fazla uzatmayın, tırnak batmasına yol açacak şeylerden uzak durun.
  4. Eğer ayağınızda tırnak batması ya da nasır varsa doktorunuza danışıp, tıbbi tedavisine başvurun.
  5. Evin içinde terliksiz dolaşmayın. Duyu kaybı olacağı için ayağınıza bir şey batarsa hissetmeyebilirsiniz.
  6. Ayakkabı giymeden önceden mutlaka çorap giyin.
  7. Dışarıda terlik ya da etrafı açık ayakkabı giymeyin. Mümkün olduğunca kapalı ayakkabı tercih edin.
  8. Ayakkabı giymeden önce içini mutlaka kontrol edin. Eğer içinde bir cisim olursa ve ayağınıza batarsa hissetmez ve ayağınızda yara açılmasına sebep olabilirsiniz.
  9. Ayaklarınızı sıcak ya da soğukla direk temas ettirmeyin. Sıcak su torbaları, buz torbaları, kalorifere yaslama gibi şeylerden uzak durun.
  10. Bacak bacak üzerine atmayın. Bozulmuş dolaşımınızın daha çok bozulmasına sebep olacaktır.
  11. Sigara içmeyin.
  12. Tabanı sert olmayan, ayak arklarını destekleyen, burnu geniş olan, ayağınızı sıkmayan rahat ayakkabılar tercih edin.
  13. Fizyoterapistinizin önerdiği ayak egzersizlerini ve diğer aerobik egzersizlerinizi düzenli olarak yapın.

Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir