Çocuklarda Parmak Emme ve Tırnak Yeme Davranışları Nasıl Giderilir?

Çocuklarda Parmak Emme ve Tırnak Yeme Davranışları Nasıl Giderilir?

Bebeklerde Parmak Emme ve Tırnak Yeme Sorunu

Çocuklarda, özellikle çocukların buhran dönemlerinde tırnak yeme, parmak eme gibi, regresyon olarak adlandırdığımız davranışlar görülmektedir. Bu davranışların yanında çocuklar pek çok sosyopsikolojik etkenlerden kaynaklı saç koparma, hayvanlara eziyet etme, altını ıslatma gibi davranışları da sık sık gösterebilirler. Çocukların bu tür davranışlar sergilemelerinin asıl temelinde muhakkak bir “mesaj” yer almaktadır. Çocuk, bu tür davranışlar ile ailesine mesajlar göndermektedir. Bu mesajlar çoğu kez, çocukların ebeveynleri tarafından anlaşılmak, fark edilmek, onaylanmak, ilgi görmek gibi isteklerini içermektedir. Ve eğer tırnak yeme, parmak emme gibi davranışların önü alınamazsa, bu durum zamanla çocukta bir saplantı haline dönüşür ve yetişkinlikte de devam eder.

Her ne sebeple olursa olsun, içsel gerilim yaşayan bir çocuk acizlik kompleksi dediğimiz durumu yaşar. Yetişkin bir insanın, stres yaşadığı zamanlarda bıyıklarını farkında olmadan yolması gibi, çocuklarda farkında olmaksızın tırnak yeme gibi davranışları ortaya koymaya başlarlar. Kendisinde bir eksiklik ve yoksunluk hisseden çocuk, halini dile getiremedikçe, bu davranışların görülme sıklığında da artış meydana gelir. Sonuçta tüm bu davranış örüntüleri psikolojik temellidir.

Sigmund Freud; tırnak yeme, parmak emme, dedikodu yapma gibi yetişkinlikte de süregelen davranışları, 0-1.5 yaş arasında oluşan bir saplantı olarak niteler. Freud’un belli başlı noktalarda haklılık payı olsa da, önemli olan bir şekilde oluşan bu istenmeyen davranışları nasıl önlememiz gerekir, biraz da bunu konuşalım.

Çocuklarda Parmak Emme ve Tırnak Yeme Sorunu

Olası Çözümler

  • Çocuğun, ailesine ve sevdiklerine faydalı bir birey olduğunu hissettirin. Market alışverişinde, sofra hazırlarken, çocuklara yapabilecekleri düzeylerde görevler verin ve böylece onların kendilerine ait özyeterlik duygusunu geliştirmesine yardım edin.
  • Kardeşler arasında adil olun. Çocuğun, benlik değerinin yıkılmasına ihtimal verecek durumlardan kaçının.
  • Çocuklara, boş zaman etkinlikleri düzenleyin. Çocuğun, enerjisini yönlendirebileceği ortamlar hazırlayın.
  • Eğer mümkünse, çocuğunuza ayrı bir oda tahsis edin. Odasında bir köşesinin olması, odasını kendi ilgi ve isteklerine göre düzenlemesine izin verin.
  • Çocuğunuzla yüz-göz olmayın, onunla savaşmayın. Çocuk üzerindeki otoritenizi koruyun.
  • Çocuğunuza karşı her zaman dürüst olun. Çocuğunuzun kalbine girmenin ve onun düşüncelerini anlamanın bir yolu mutlaka vardır.
  • Çocuğunuzun güvenini kazanın.
  • Çocuğunuzun jest, mimik ve beden dilini okumaya özen gösterin.

Tüm bu çözümler dışında parmak emme ve tırnak yeme davranışının giderilmesinde asıl çözüm sevgi, ilgi ve şefkattir. Büyümenin de bir bedeli olduğunu biliyorsak eğer, çocukların büyürken yaşadığı bu sancıları da doğru okumakta fayda var. Özellikle küçük yaşta tedavi edilmeyen bu problemler, ileride bir saplantı halinde artarak devam edebilir. Onların tek ihtiyacı sevilmek, anlaşılmak ve kabul görmek! Bunları çocuklara çok görmeyelim. Bugünün küçük, yarının büyük adamlarını her daim sevgiyle geleceğe taşımak temennisiyle…

Selam ve dua ile

Yorumlar

“Çocuklarda Parmak Emme ve Tırnak Yeme Davranışları Nasıl Giderilir?” için 2 cevap

  1. özlem dedi ki:

    benim kızım bebekliğinden beri parmağını emiyo ve şu an üç yaşında uykusunda genellikle parmağını emiyo ne yapabilirim bu yüzden ön dişleri öne doğru çıkık

  2. hatice dedi ki:

    Merhaba oğlum 5 aylıkken parmak emmeye başladı.su anda 5 buçuk yasinda hala parmak emiyor. Özellikle uyurken ve tv seyrederken emiyor.ne yapmalıyım on dişler öne doğru çıkık ve dişleri çıkmak üzere…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir