Çocuğunuz Kiloluysa Ne Yapmalısınız?

Çocuğunuz Kiloluysa Ne Yapmalısınız?

Çocuklarda-Obezite

Çocuğunuz kiloluysa atacağınız ilk 10 adım

Çocuklukta ve ergenlikte kilolu olanların ileriki yaşlarında hem kilo hem de kronik hastalıklara yatkınlıkları diğer çocuklara göre daha fazla oluyor. Diyetisyen Seçil Kenar kilolu çocuğu olan ebeveynlere önerilerde bulunuyor.

Çocukluk obezitesi çocuğun ileriki gelişimi için çok önemli bir durumdur. Çocuklukta ve ergenlikte obezite ve kilo problemi yaşayanlar ileriki yaşlarında hem kilo hem de kronik hastalıklara yatkınlıkları diğer çocuklara göre daha fazla oluyor. Bu yüzden büyüme döneminde çocuğunuzun kilo problemi varsa hemen önlem almaya başlamanız gerekir. Bu noktada ebeveynlerin davranışları ve atacakları adımlar çok önemlidir, çünkü çocuk sağlık risklerinin farkında değildir ve o yaşta kilonun ciddiyetini anlayamayabilir.

İşte, bilinçli ebeveynlerin izlemesi gereken ilk 10 adım…

1. Çocuğunuzu bir pediatriste götürün

Çocuğunuzun kilo almasının tek sebebi fazla yemek yemek olmayabilir. Tıpkı bizdeki gibi çocuklarda da hormonel bozukluklar, tiroit, şeker gibi problemlerden kaynaklı kilo artışı olabilir. Bu yüzden öncelikle çocuğunuzun pediatrist-çocuk hastalıkları doktoruna götürüp hormonlarını kontrol ettirin. Çoğu anne baba “çocukta şeker, tiroit olmaz” diye doktora danışmaz. Oysa bu yaşlarda oluşabilecek onlarca hormonel hastalık olabilir.

2. Çocuğunuzla beraber beslenme günlüğü çıkarın

Dürüst bir şekilde 3 gün boyunca çocuğunuzun tüm yediklerini bir kağıda yazın ve nerelerde hata yapıldığını görün. Örneğin akşam üzeri mi çok atıştırıyor, öğle yemeği mi az tüketiyor, hangi besinleri tüketmiyor, süt içiyor mu, sebze mi az tüketiyor, hepsini net şekilde görün. Sorunlar ortaya çıkacaktır.

3. Doğru buzdolabına

Buzdolabınızı ve mutfak dolaplarını tamamen abur cuburdan ve yenmemesi gereken besinlerden temizleyin. Atıştıracak sağlıklı besinler hazırlayın. Kuru ve taze meyve, süt, meyveli yoğurt gibi sevdiği sağlıklı besinlerle, tekrar buzdolabınızı düzenleyin.

4. Okulda öğretmeniyle konuşun

Sağlıklı beslenmeyle ilgili çabalarınızı, neler yaptığınızı ve gidişatı sürekli öğretmeni veya öğretmenleri ile paylaşın, hatta öğretmeninizin de onu desteklemesini sağlayın. Öğretmeninden öğle yemeklerinde ve teneffüslerde neler yaptığı ve yediği konusunda tüyolar alabilirsiniz. Ayrıca öğretmeni de onu bazı besinleri yemeye zorlamayacaktır ve öğle yemeğini bitirmediği için ona kızmayacaktır. Bilgi paylaşımı iyidir.

5. Spor yapmasını sağlayın

Siz ne kadar iyi bir beslenme düzenlerseniz düzenleyin, çocuğunuz hareket etmezse hiçbir şey yolunda gitmez. Bu yüzden öncelikle çocuğunuzun sevdiği bir spor dalına, onu zorlamadan eğilmesini sağlayın. Evet size biraz zor olacak ama yüzmek istiyorsa bir havuza yazdırın veya sokakta basketbol oynamasına izin verin. Hiçbir şey yapmak istemiyorsa ailece uzun yürüyüşlere çıkın, evde bol bol oyun oynayın.

6. Örnek olun

Ona her konuda, spordan yemek yemeye, her şeyde örnek olun. “Hadi şimdi ben yürüyüşe çıkıyorum ve sen de benimle geliyorsun” çok iyi bir yaklaşımdır, fakat “Hadi kalk git spor yapman gerekir” tarzı konuşmalar ters teper. “Ben yemek yemek istemiyorum ama senin öğle yemeğin hazır, senin öğün atlamaman gerekir” tarzı bir yaklaşım yanlıştır, yemeseniz bile onunla sofraya oturun.

7. Hataları düzeltme

Yazdığınız günlükteki hataları ayrı bir yere yazın ve karşısına geçip beraber nasıl düzelteceğinizi konuşun. Örnek:

  • Hata: Akşamüzeri okuldan çok aç geliniyor, fazla abur cubur atıştırma nasıl düzeltilecek?
  • Saat 16.30’da eve geldiğinde abur cubur yerine küçük bir sandviç ve süt içilecek.
  • Hata: Meyve tüketimi çok az. Nasıl düzelecek?
  • Evde mutlaka sevdiği kuru meyveler olacak ve ara öğün saatlerinde onlar tüketilecek şekilde programa yazılacak.

8. Israr ve kavga etmeyin

Öğle yemeğini sürekli kantinden hamburger yiyerek geçiren bir çocuğun hatalarını düzeltirken, bundan sonra sulu yemekleri yanında götüreceksin kararını verdiğinizde o da sizi desteklemelidir. “Hayır, benimle dalga geçerler” diyor ve ısrar ediyorsa, zorlamayın. Daha farklı seçenekler arayın. Örneğin, kantinde satılan diğer seçenekleri sorun, tost, sandviç gibi…

9. Evde düzeni kurun

Sağlıklı beslenmeye başlandığının 3. günü eve gelen misafirler için börek, çörek yaparsanız veya “Bugün hafta sonu, ne istersen ye, bugün diyet yok” diye istikrarsız devam ederseniz bu iş yürümez. Ne olursa olsun, hangi koşulda olursa olsun, siz sağlıklı beslenmenizi bozmayın. Örneğin eve gelen misafirinize pekmezli, az yağlı kek, kısır, meyve tatlısı gibi seçenekler hazırlayın, düzeni bozmayın.

10. Mutlaka yardım alın

Kendi kafanıza göre, “Ben diyeti biliyorum” diyerek ekmeği çocuktan almayın, ya da bu işi sadece makarna – pilav yememek gibi basit görmeyin. Bu adımları attıktan sonra mutlaka bir diyetisyen ile beraber çalışın. Diyetisyen o yaşta bir çocuğa diyet yazmayacaktır, yalnızca beslenmesini düzenleyecek ve gerekli besinleri aldığına emin olacaktır. Profesyonelle çalışmak her zaman iyi sonuçlar getirir.

Kaynak: Pudra.com

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir