Çizgisinden Çıkan Butiklere Dikkat!

Çizgisinden Çıkan Butiklere Dikkat!

Butik Üretim Nedir

Butik nedir? Gerçek manasını biliyor musunuz?

Butik, Fransız kökenli bir kelimedir. Butikler, bünyesinde niş ve benzersiz ürünler satan küçük perakende mağazalardır. Sınırlı sayıda üretilen ürünlerin satışını yapar. Özgün ve özenle hazırlanmış tasarım parçalar satar ve bundan dolayı da fiyatları epey yüksek olur.

Nedendir bilinmez, tüketicinin yönlendirmesiyle olsa gerek, butikler artık elit kesime hitap eden mağazalar konumuna gelmiştir. Neredeyse son 10 yıldır, moda evleri gibi müşteriye özel hizmet vermeye başladılar. Üründe yapılması istenilen değişikleri artık butik sahipleri halleder oldu. Kimi anlaşmalı bir terzi ile çalışıyor, kimi de butiğinin arka odasında istenilen ufak değişiklikleri yapmak için bünyesinde terzi bulunduruyor. Bu özel hizmet, müşterinin butiğe olan güvenini ve ilgisini arttırıyor. Daha sonrasında ise bir kere alışveriş yapmak için uğrayanlar, butiğin devamlı müşterisi olarak kalıyor.

Butikler neden tercih edilmeli?

Butiklerden yapacağınız alışverişlerinizde daha farkı ve elit gözükebilirsiniz. Hazır giyim mağazalarından alacağınız her hangi bir ürünü başkasının üzerinde görebilme ihtimaliniz çok yüksekken, butikten alacağınız bir ürün bu ihtimali yarıya indirebilir. Çünkü ürün portföyü özel ve benzersiz parçalarla doludur.

Biz hanımlar özel ilgi ve alakayı severiz. Bu sebeple alıveriş sırasında isteriz ki, en iyi şekilde bizimle ilgilenilsin. Ürünün bedeni yoksa, yenisini diktirebilelim, beden daralması olacaksa, o anda yaptırabilelim vs. gibi olağan şeyler, size özel hizmet sunan butikleri tercih etmek için önemli bir ayrıcalıktır.

Butik Nedir

Belli bir donanıma sahip olmalılar

Butikler giyim anlamında müşteriye her türlü seçeneği sunabilmeli. Örneğin; aldığı her hangi ürünü, butikten bulacağı takılarla tamamlayabilmeli. Şal, eşarp, fular vs. gibi aksesuarların çeşitleri bolca bulunmalı. Gerektiğinde ayakkabı ve çantasını da oradan alabilmeli.

Butiklerin farklı bir ambiyansı olmalı ve onu tercih edilebilir kılan bir özelliğe sahip olmalılar. Satış yaptığı ürünler her tarza değil, sınırlı sayıda insan profiline hitap etmeli. Çünkü herkese ,her kesime hitap etmeye çalışmak butiğin imajını zedeler ve kafa karışıklığına neden olur. Satış yaptığı ürünler kalite ve görünüm bakımından tek olmalı. Müşteriyi cezbetmek ve onu içeriye çekmek için benzersiz parçalarla vitrinini dekore etmeli.

Tesettür Giyim Butikleri

Butik üretim nedir?

Hazır giyim firmaları kadar adetleri yüksek olmayan üretim şeklidir. Konfeksiyonda dışına çıkılmaması gereken dikiş teknikleri vardır. Örneğin; model makinacının önüne ürün parçalar halinde gittiğinde, hiç kontrol dahi etmeden dikmeye başlar. Etek ucu 3 cm kıvrılır ve dikişi geçilir, birleştirilmesi gereken her parça 1 cm’den çatılır (dikilir), kol bedene takılırken overlokla birleştirilir (ilk önce düz dikiş geçilmesi lazım sağlamlığı açısından), genellikle dikimlerde son derece dayanıksız olan mus iplik kullanılır, kesim ayrı yerde, dikim ayrı yerde, ütü ve paket ayrı yerde yapılır vs.

Butik üretim bunların hiç birini kabul etmez. Öncelikle tekstil terimiyle anlatmam gerekirse; butik üretim “finish iş” ister. Yani, kesim, dikim, ütü ve paketleme tek bir atölyeden çıkmalı. Bu ürünün temizliği ve kontrolü bakımından çok önemlidir. Fason takipçisi yerine, butik ürünler yaptıran ve işin ehli olan kişi kontrolleri kendisi yapmalı. Bire bir işin başında kendisi durmalı. Verilecek olan tüm talimatları bilmeli.

Üretimde konfeksiyon dikiş tekniklerinin kullanılmamasına özen gösterilmeli. Bazı ürünlerde ihtiyaç duyulduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Örneğin ceket veya pardesüler de standartın dışına çıkabilmek epey zor. İster istemez dikiş tekniği aynı kalıyor. Kullanılan iplik, çekilen overlok dikişlerinin kalınlığı veya inceliği her şey ama her şey son derece önemlidir.

Konfeksiyondaki adet çokluğu yüzünden dikim ücretleri dudak uçuklatacak kadar düşüktür. Butik üretimde ise tam tersidir. Adet azlığı ve butik üretim yapan atölye sayısının kısıtlı olması nedeniyle fiyatlar yüksektir. Bu sebeple butiklerde ki satış fiyatları uçuk seviyelere ulaşmıştır.

Butik Giyim

Butik diye adlandırılan çoğu yer aslında butik değil!

Ne yazık ki piyasayı çok iyi takip eden ve ticareti yalan makinesine çeviren insanlar butik işletmecisi oldu artık. Üretim yaptığımdan beri farkındayım bu durumun. Butik nedir diye sorsan cevap veremeyecek birçok insan şuan da mağaza sahibi. Ancak butiklerin priminden yararlanmak adına kendilerini butik diye sunuyorlar. E, bizde de kabahat var tabi. Mağazadan alışveriş yaptığımız halde ayrıcalıklı görünmek adına çevremizdekilere butikten alışveriş yaptım demeyi tercih ediyoruz. Mağaza sahipleri de sezonda on binlerce adet üretim yapan konfeksiyon firmalarından cazip fiyatlarla aldıkları ürünlere yüksek kar marjları koymaktan çekinmiyor. İsmini vermeyeceğim ama geçtiğimiz günlerde ‘sözde bir butikte’ Merter piyasasında satılan ürünlere kendi etiketlerini bastıklarına ve fahiş fiyatlara sattıklarına şahit oldum. Bu yüzden size tavsiyem; gerçekten kaliteli ve özgün giyinmek istiyorsanız alacağınız ürünün butikte satılmasına değil, tasarımcı imzasına sahip olup olmamasına bakın!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir