Ciğerizm İle Daha Lezzetli Bir Dünya Mümkün!

Ciğerizm İle Daha Lezzetli Bir Dünya Mümkün!

Alkolsüz Mekanlar: Ciğerizm

Ciğer, kebabın turnusoludur. Diğer kebapların ayıplarını baharatla örtmek mümkündür ama iş ciğere gelince değişir.

Çünkü ciğer baharatı da bastıran tadıyla kendini hissettirir. Ciğer taze değilse, iyi pişirilmemişse ilk lokmada lokmalar ağzınızda büyür. Bu yüzden her yerde ciğer yemem. Galiba en son Diyarbakır’da küçük bir sokak tezgahındaki ciğeri tatmak için gitmiştim. Sabah namazından hemen sonra yediğim o ciğerin tadı hâlâ damağımda.

Kebap ve ciğer yemek isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında Aksaray gelir. Eskiden kebap yemek için sık gittiğim bu bölgeye uzun zamandır uğramıyordum. Çünkü buradaki mekânların çoğu temizlik konusunda sınıfta kalır. Tamam lezzetli kebaplar sunuluyor ama hijyene uyulmadığını görmek lokmaları boğazınıza diziyor.

Neyse ki yeni açılan Ciğerizm isimli mekan hem damağımıza hem midemize su serpti. Üstelik sadece ciğer sunmuyor, yanında bol yeşillikli felsefesi de mevcut. İşte Ciğerizm’in felsefesi: “İnsanoğlunun ilk avı bir geyiği gözüne kestirmesiyle başladı. Hedefine ulaşan avcı etin tadına ilk olarak avının ciğeriyle vardı. Ciğerin karşı konulmaz lezzeti kısa sürede avların esas amacı haline geldi. Bu alışkanlık avlanan her hayvanın önce ciğerinin yenmesiyle sürdü. …Kainatın ilk savaşı ciğerden çıktı. İlk fikir akımı ciğerden doğdu. Ciğerizm işte bu tarihi sürecin ve mücadelenin ideolojisidir. Bu akım ışığında ciğerizm, savaşmadan karnı doyan müşterilerin huzuruyla dünya barışına katkı sağlamayı hedefliyor.”

Felsefesi kadar lezzetiyle de öne çıkan Ciğerizm, Radikal Gazetesi Teknoloji Editörü M. Serdar Kuzuloğlu ve Yalçın Arı’nın açtığı nezih bir mekân. “Daha lezzetli bir dünya mümkün!” sloganını benimseyen Ciğerizm’in logosundan servis kâğıdına kadar her şeyi gayet ince düşünülmüş. Ciğerlerin tadına bakmak için buluştuğumuz Kuzuloğlu, bölgeye kebap yemek için gelen insanların gerçekten her şeyiyle dört dörtlük bir mekân bulmalarına özen gösterdiklerini belirtiyor. Kesinlikle haklı. Mekânın tamamının dört saatte bir hijyene uygun olarak temizleniyor olması da bunun bir göstergesi.

Ciğer şişlerine geçmeden önce silah arkadaşlarına değineyim. Ezme, çoban salata, sumaklı soğan, közde soğan, tava soğan, közde biber-domates, taze nane, maydanoz ve limonlu-biberli turp ciğer ile birlikte ücretsiz verilen mezeler. Birçok mekânda bu tür mezeler saatler öncesinden hazırlanarak önünüze konur. Ancak burada siparişinizi verdiğiniz an hazırlanmaya başlıyor ve bu da lezzeti artırıyor. Doğrusu tava soğan ve közde soğan favorim oldu. Ha ezmeyi unutmayalım, tazeliği ve lezzetiyle gerçekten bir ezme yediğimi hissettim. Bunda meze malzemelerini zırh ile çekmeleri etkili. Manda yoğurduyla karıştırılan ayranın tadına ise bayıldım. Tadı, kıvamı, yağ oranı harika idi.

Önce mercimek çorbası söyledim. Sıradan bir çorbayla karşılaşacağımı düşünüyordum ama ustabaşı döktürmüş. Dana kemik iliğinden çıkan su ve Trabzon tereyağı kendini ilk yudumda hissettirdi. Sırf çorbasını içmek için bile gidilir. Nabi İster ustanın eline sağlık.

Mersin’deki meşhur Ciğerci Apo’nun yanında yetişen Sebahattin Demir’in elinden çıkan ciğer şişler geldiğinde hemen incecik lavaşa çektim. Lavaş deyip geçmeyin, ciğerin can dostudur. Günlük taze kesilmiş kuzu ciğeri ile hazırlanan şişler kuzu kuyruk yağı ile beslenerek tam kıvamını bulmuş. Hem felsefesini hem de ciğerini beğendiğim helal et sertifikalı bu mekân ile daha güzel ciğer yemek mümkün!

24 saat lezzete açık

Ciğerizm 24 saat açık. Mekânda aynı anda 100 kişi yemek yiyebiliyor.

Mercimek çorbasının, ciğerlerinin, 8 farklı mezenin ve ayranının tadına diyecek yok. Ancak çöp şişte eksikler göze çarpıyor. Ciğerde yakalanan başarının gerisinde kalıyor.

Kıyma kebabı da sunan mekânda kırmızı et sevmeyenler için tavuk şiş ve tavuk kanat da bulunuyor. Hepsinden tatmak isterseniz Ciğerizm karışık tam size göre. Ha üzerine kaymaklı künefe yemeyi unutmayın. Künefe ve Mersin’e özel kereviç tatlısında gayet başarılılar.

Ciğerizm’in lezzeti kadar temizliği de, dekoru da gayet iyi. Mutfak pırıl pırıl. Gönül ferahlığı ile yiyebilirsiniz.

Mezeler ücretsiz lezzeti tarifsiz…

  • Mercimek çorba: 3 TL
  • Ciğer şiş (Mersin usulü): 15 TL
  • Kuzu şiş: 16 TL
  • Ciğerizm kıyma kebap: 12 TL
  • Ciğerizm dürüm: 6 TL
  • Tavuk kanat: 10 TL
  • Tavuk şiş: 10 TL
  • Ciğerizm karışık kebap: 25 TL
  • Künefe: 6 TL
  • Kereviç tatlısı: 4 TL
  • Ayran: 2 TL

Ciğerizm
Adres: İskender Paşa Mahallesi, Horhor Caddesi, Simitçi Şakir Sokak No: 24 Aksaray-İstanbul
Tel: 0212 523 26 44

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir