Çalışan Bir Anne Yuvaya Giden Çocuğu İçin Neler Yapabilir ?

Çalışan Bir Anne Yuvaya Giden Çocuğu İçin Neler Yapabilir ?

Çalışan Bir Anne Yuvaya Giden Çocuğu İçin Neler Yapabilir ?

Günümüz dünyasında, kadınların iş sahasına girmesiyle birlikte çocuk yuvalarının fonksiyonlarında da önemli gelişmeler olduğunu görmekteyiz. Çocuk yuvaları, çalışan anneler için bugün artık vazgeçilmez bir özelliğe sahip ve akabinde özellikle de güvenli bakıcı bulmak konusunda sıkıntı yaşayan aileler için de iyi bir alternatif.

Çocuk yuvaları 2-6 yaş arasında bulunan okul öncesi çocuklara hizmet veren kurumlardır. Yuvaya giden çocukların yaşlarının çok küçük olmasından kaynaklı hem evde hem de yuvada gözden kaçırılmaması gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

– Çalışan bir anne, çocuğuna özellikle çocuk yuvadan geldiğinde sadece ona özgü ayrı programlar hazırlamalıdır.

– Çocuk yuvadan geldiği zaman, anne onu mutlak bir ilgi ve sevgiyle karşılamalıdır. Tüm bunlar bir çocuğa maddiyatın çok ötesinde kolaylıkla sunulabilecek manevi katkılardır. Anne, haklı olarak, işten yorgun gelmiş olsa bile çocukla kurulan yakınlık, bir gülümseme, bir kucaklaşma çocuklar üzerinde oldukça etkilidir.

– Çalışan anneler, çocuklarıyla konuşabilmek için zaman oluşturmalıdır.

– Ara sıra küçük hediyeler ile anne ile çocuk arasındaki bağ kuvvetlendirilmelidir. Mesela çocuğunuzu, yuvadan geldiğinde, en sevdiği pasta ile karşılamak bizim için basit onlar içinse paha biçilemez anlamlara sahip olmaktadır. Sevgiden kaynaklı, karşılıksız olarak sunulan armağanlar her zaman makbuldür.

– Bazı anneler çocuk yuvaya gittiği için içsel sıkıntılar duymakta ve çocuğu her davranışında ödüllendirmektedir. Çocuklar, doğal görevlerinde ödüllendirilmemelidir.

– Çocuk, yuvadan geldiğinde sıcak bir şekilde karşılanmalıdır. Gününün nasıl geçtiği çocuğa sorulmalı, neler yaptığını anlatırken çocuğu dikkatle dinlemek gerekir.

– Yetişkin olmak zor. Tüm yorgunluklara rağmen haftasonları kısa da olsa ailenin birlikte vakit geçireceği gezi programları hazırlanmalıdır. Aslında böyle programlara, çocuğun olduğu kadar annenin de ihtiyacı vardır.

– Çocukların bu dönemde model alarak öğrendiği unutulmamalıdır. Bu nedenle çocukla yapılan organizasyonlarda istekli olmak ve gönüllülük temel kaide olmalıdır. Çocuklar hiçbir şeyi asla unutmazlar!

– Ailenin yıllık izinleri, aile içi ortak paylaşımın arttırılabilmesine elverişli zamanlardır. Bu zamanlardan iyi bir şekilde istifade etmek gerekir.

– Anneler, çocukların yuvadaki arkadaşlıklarını ve sosyal paylaşımlarını iyi takip etmelidir. Çocuğun öğretmenleri ve anne arasındaki iletişim güçlü olmalıdır.

– Anne ve babalar, çocukların yanında internet, telefon gibi araçları uzun süreli olarak kullanmamaya özen göstermelidir.

Piaget‘nin de söylediği üzere bu dönem çocukları egosantrik yani benmerkezci eğilim gösteren çocuklardır. Anne ve gerekse öğretmenler çocuklara paylaşmayı anlatabilmelidir.

– Çocuk yuvada arkadaşlarıyla ve farklı bir konuda problem yaşadığında, aile çocuğun bu durumunu kontrol etmeli, gerekirse müdahale etmeli, ancak her durumda çocuk ailesine sığınmamalıdır.

Çocukları kötü durum ve tutumlardan uzak tuttuğumuz ve koruduğumuz müddetçe, güvenli sularda onların kendilerini ifade etmelerine imkan tanımamız gerekmektedir. Anne ve baba olmak, anne ve baba olmanın yükümlülüklerini kusursuzca yerine getirmek, yoğun ve ağır iş koşulları altında, kabulümdür hiç de kolay değil! Ancak yine de çocuklarımızdan, sevgimizi onlara koşulsuzca vermek konusunda cimri olmayalım. Evde çocuğunuzla birlikte vakit geçirirken gelen uzun bir iş telefonu, bilgisayar başında bitmek bilmeyen mesai, çocukların anne ve babalarına bir nebze olsun gücenmelerine sebep olmaktadır. Onların minik ruhları, sizlerin büyük koşuşturmacalarınızı anlayabilecek düzeyde değil. Bir gün onlarda yetişkin dünyasının zahmetli yollarında yürümeye başladıklarında fark edecekler bu durumu, ama şimdilik onlara zaman tanıyın.

Çocuklar sadece sevgi isterler, sevildiğini bilmek isterler. O yüzden siz gazete okurken sizin dikkatinizi çekmek için türlü maskaralıklar yapabilir, siz bilgisayarda önemli işler yaparken klavyenize hücum edebilir ve arabalarıyla oynamadığınız için size küsebilir. Tüm bunlar onların gelişimsel özelliklerinin doğal bir parçası. Biliyor ve inanıyorum ki tüm anneler tek mesaileri, tek meşguliyetleri çocukları olsun ister. İş hayatının sert dişlileri tarafından öğütülmek, anneler üzerinde derin bir psikolojik baskı yaratsa da, tüm anneler çocukları için bir süper kahramandır! Hem işte, hem de evde yorulmak bilmeyen kahramanlar, sizler çok değerlisiniz bugün de, yarın da, gelecekte de…

Tüm annelere kolaylıklar dilerim.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir