Bugün Miraç Kandili…

Bugün Miraç Kandili…

Peygamber Efendimiz’in (sas) Allah’ın huzuruna yükseldiği geceye Miraç Gecesi denir. Arapçada Miraç merdiven demektir. Miraç’ta beş vakit namaz farzolunmuş, şirk koşmayanların cennete girecekleri müjdelenmiş ve Bakara Sûresi’nin “Amenerrasulu” ile başlayan son bölümü Hz. Muhammed’e (sas) aracısız hediye edilmiştir. Miraç’ta kendisine şarap, bal ve süt dolu üç bardak sunulmuş ve süt bardağını tercih etmiş ve sütü içmiştir.

“Miraç edenlerin safında durursan yokluk bir Burak gibi seni alır yücelere ağdırır”

Mevlânâ. Mesnevi 4, sayfa 88-Beyit: 552.

Anadolu’da Miraç olayında neler yapılır? Akdeniz, Ege, Karadeniz, Güneydoğu bölgelerini kapsayan çalışmalarıma göre daha çok ibadet edilir. Çoğu yerde Hz. Muhammed’e (sas) Miraç’ta süt ikram edildiği için süt içilir ve dağıtılır. Ama isteyenler tatlı da yapar ve dağıtırlar. Akdeniz, Ege, Karadeniz, Güneydoğu bölgelerini kapsayan çalışmalarıma göre, sadece, Mardin’de pirinç pilavı, sütlaç, yoğurt gibi beyaz renkli yiyecek ve yemeklerin yenilmesi ve dağıtılması sevap sayılmaktadır.

Nedeni kaynak kişilerce açıklanamayan bu durum, sütün beyaz renkli olmasına bağlanabilir.

Bir de, Antalya’da kabak yemeği ve tatlısı yapılması, yenilmesi ve dağıtılması aynı şekilde sevap kabul edilmektedir. Şemsi Postacılar’ın 1983’te anlattığına göre: “Antalya’da mutlaka bal kabağı yenir ve dağıtılır. Miraç’a çıkacağı gün, Efendimiz’in (sas) evinde taam yokmuş, bir kabak varmış. Kabak yiyip Miraç’a çıktığı için, o gün Antalya’da kabak yemeği yapar, yeriz. Ayrıca Miraç günü kabak tatlısı yapmak ve dağıtmak, çok sevaptır”.

Konya’da ise Miraç Gecesi’ne, Peygamber Efendimiz’e (sas) Miraç’ta süt ikram edildiği için “süt gecesi” de denir.

1980’de Ayşe Cıvıl Hanımefendi’nin anlattığına göre: “Miraç günü ve gecesinde süt içilir. Atatürk zamanında Mevlânâ Türbesi’nde de süt gecesi yapılırdı. Türbede toplanılır, Kur’an okunur, Mevlevi Ayini yapılır, sema bitince süt dağıtılırdı. Herkes Fatiha’sını okur, sütünü içer, evlerine giderdi. Türbe müze olmadan, son süt gecesinde orada idim. Atatürk ve Latife Hanım da geldiler. Merasimde bulundular, sütler dağıtıldı, onlar da içtiler ve ayrıldılar”. Bir arkadaşımın babaannesi ise kazanlarla kaynattığı sütleri, her Miraç Gecesi, yatsı namazından çıkan cemaate sunulmak için mahallenin camiine gönderirdi. Günümüzde de bu uygulamalar farklı şekillerde devam ediyor.

Kutsal günlerimizde sadece yiyecek değil, başka türlü yardımlar da yapılıyor şüphesiz. Ayrıca bu geceleri, ibadetle geçirmek dualar etmek de Müslümanların görevi oluyor.

Bütün kandil gecelerinde olduğu gibi, bu mübarek gecede de; namaz kılmalı, Kur´an-ı Kerim okumalı, bolca dua edip, çokça tövbe ederek bizleri yaratandan af dilemeliyiz..

Böyle kutlu gecelerin yüzüsuyu hürmetine aile büyüklerimizin ve akrabalarımızın hatırı sorulup, gönülleri alınmalı ve çevremizdeki ihtiyacı olanların yardımına koşmalı… Bunlardan gelecek sevap da gelmiş geçmiş bütün rahmetlilerimizin ruhlarına armağan edilmeli… En önemlisi de sadece böyle günlerde değil, ömrümüzün sonuna kadar doğru ve iyi insan olmaya özen göstermemiz gerektiğini aklımızdan hiç çıkarmamalıyız…

Bu geceye özel ibadetler şöyle;

Mirac gecesinde 12 rekat nafile ´´hacet namazı´´ kılmalı, (Mirac gecesinin sabahı) oruçlu olmalı, çekebildiğimiz kadar da seyyüdül istiğfar çekmeli ve yine Miraç gecesinin sabahında öğle ile ikindi namazı arasında 4 rekat ´´nafile namazı´´ kılmalı ve ayrıca yatsı namazından sonra 12 rekatlık ´´hacet namazı´´ kılmak çok sevaptır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir