Bir Sivil İtaatsizlik Olarak Kadınların Araba Kullanması

Bir Sivil İtaatsizlik Olarak Kadınların Araba Kullanması

Müslüman Kadınlara Araba Kullanma Yasağı

Hepimizin kabul ettiği üzere Kur’an-ı Kerîm Allah tarafından Hz. Peygamber (sav)’e yirmi üç yıllık bir süreçte vahyedilmiş belirli sayıda âyeti olan bir ‘Kitap’. Bunları söylemek Kur’an’ın kendisini yahut muhtevasını küçümsemek demek değildir, asla Kur’an’ın değerinden bir şey eksiltmez. Aksine Kur’an’ın işaret ettiği yöne bakmayı, aslını görmeyi âyetleri üzerine düşünüp etüt yapmayı gerektirir.

Zaman içinde ortaya çıkan yeni durumlara karşı tavrımızı ancak bu şekilde belirleyebiliriz, başka bir yolu da yoktur zaten. Müslüman’ın görevi bunun inancımla çelişen bir yanı var mı, yapsam beni nereye götürür veya ne kazandırır diye düşünmek ona göre tavır almaktır. Toptan red yahut hemen kabul yerinde bir tavır olmaz.

Kadınların yalnız yolculuk yapması yahut kadınların araba kullanması meselelerinde Suudi Arabistan’ın koyduğu yasaklar mesela, Suudi Arabistan kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke şu anda. Herhangi bir yasaları olmamasına rağmen araba kullanan kadınları ‘kamu düzenini bozmak’ gibi suçlarla gözaltına alıyorlar. Aslında var olmayan bu yasaktan dolayı kadınlar ehliyet de alamıyor. Bunu protesto etmek için 26 Ekim’de Suudi kadınlar yalnız başlarına arabaları ile yollara çıktılar. Öncelikle 26 Ekim’deki bu protestoyu duyurmak için Oct26driving.com adlı bir internet sitesi açıldı fakat bu site kısa bir süre içinde ‘bu siteyi hackliyorum çünkü bu kutsal ülkede kadınların araba kullanmasına karşıyım’ yazan bir not ile hacklendi. Ve devlet peşinden vatandaşların toplum güvenliği için verilen kurallara uyulması / saygılı olunması yönünde uyarıda bulundu.

Müslüman Kadınlara Araba Kullanma Yasağı

İnsanların isteklerinin önünde sırf kendi fikirleri o yönde değil diye engel konulmasının ne demek olduğunu en iyi bilenlerdenim çünkü Suudi Arabistan’da bunların yaşandığı gün ehliyet almak üzere direksiyon sınavına girecek olan arkadaşıma ‘başını neden koca kadın gibi bağladın kurul sevmez böyle şeyleri’ deniliyordu. Orada dine uygun olmadığını düşündükleri için kadınların araba kullanması engelleniyor burada ise başörtüsünü bağlayış şekli yeterince modern olmadığı için kurulun not vermede pek objektif olamayacağı hatırlatılıyor.

Bunların hepsi bir noktada birleşip ‘nereye gidersek gidelim ilk engellenecek olan özgürlüğünden feragat etmesi ilk beklenen ama yangında son kurtarılacak olanlar kadınlar öyle mi?’ diye sorgulatıyor.

Bütün protestonun varacağı yer bir miktar mizah ve sanat iken Arap aktivist ve sanatçı Hisham Fageeh’in Bob Marley’in ‘no woman, no cry’ (hayır kadınım, ağlama) şarkısını ‘no woman, no drive’ (hayır kadınım, araba kullanma) olarak yorumlayıp mevcut durumu hicvettiği şarkısını dinleyelim.

Lafı Hisham Fageeh’in erkeklerin kadınlara dair kendilerince kurnazlığını esasında çarpık olan algısını çok güzel yakaladığı şu sözlerle bitiriyorum:

‘araba kullanma; çünkü kraliçeler araba kullanmaz ama benim için yemek pişirebilirsin ve ben de senin pişirdiğin yemeği seninle paylaşırım!’

Ne diyelim, ‘çok yüce gönüllüymüşsün, Allah razı olsun’ ?

Yorumlar

“Bir Sivil İtaatsizlik Olarak Kadınların Araba Kullanması” için bir cevap

  1. özge dedi ki:

    yazı farklı ve insanın bakış açısını geliştiriyor kabul diyorum ancak bende testtürlüyüm ve ehliyet aldım gayet de yüksek notla geçtim hiçde öyle başın şöyle kapalı böyle kapalı denmedi ima dahi edilmedi verdiğiniz örnek ülkemize düşmanlıktan başka bir şey değil

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir