Binlerce Yıl Öncesinden Gelen Bir Ses: Mandala

Binlerce Yıl Öncesinden Gelen Bir Ses: Mandala

Mandala Nedir

Son zamanlarda herkesin elinde dairesel şekiller, onları boyama telaşında. Şu sıralar bir hayli popüler olan Mandala trendini merak edenlerdenseniz buyursunlar, karşınızda Mandala…

Mandala Ne Ola Ki?

Mandala kelimesi Sanskritçe bir kelime ve çember / daire anlamı taşıyor. 40.000 yıl öncesine dayanan Mandala, Hint kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen isim aynı zamanda. Mandala’nın temel özelliği; bu şekillerin belli bir düzene göre boyanması. Mandala ve burada yer alan şekiller meditasyon aracı olarak da kullanılıyor. İçinde geometrik desenlerin bulunduğu bir daire, kötü ve karanlık güçlerin içine giremeyecekleri arınmış bir alanı, aslında evrenin kendisini simgeliyor.

Mandala özetle hayatı ve evreni temsil ettiği için de hayat çemberi olarak anlamına geliyor. Çember olması elbette bir tesadüf değil. Çember / daire evrendeki genişlemeyi ve aynı zamanda gelişebilmeyi simgeliyor. Merkez noktası, doğduğumuz yer. Bu yönüyle Mandalalar sürekli olarak gelişebilir, büyüyebilir. Gelişen mandalalar hayattaki yolumuz veya yolculuğumuzu ifade eder. Mandalalar içten dışa doğru büyür; bu büyüme kendimiz, hayatımız ve içinde bulunduğumuz kainatı geliştirebilme potansiyelimizdir. Hint felsefesine göre Mandalalar sonsuzluğa giden yol haritamızdır.

Mandala Nedir

Kişinin Kendi Bütünlüğüne Kavuşma Çabası

Mandala etkisi sadece Hindistan’da değil zamanla tüm dünyada etkisini göstermiş. Özellikle İran, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde yapılan eserlerde ve yuvarlak olarak yapılan çinilerde, tezhip sanatında mandala şekillerine rastlamak mümkün.

Henüz daha sözlü iletişimin olmadığı dönemlerde bir yakarış ve dua sanatı olarak yapılan Mandala sanatında, çizim yapmak için resim yeteneğinizin olmasına gerek yok. Mandala sanatı bir nevi arınma terapisi. Günlük hayatın koşuşturmacasından kaçma, kişinin kendi iç dünyasına dönmesi için bir araç. Çizim yaparken insanların stres düzeyleri azalır ve zihin rahatlar. Böylece negatif enerjilerden kurtulmak amaçlanır.

Çizilen ve yaratılan Mandalalar beynin sağ ve sol yarım kürelerini dengeler, düşünce ve sezgileri bir noktada toplamaya yarar ve merkezde kalabilmeyi sağlar. Manda (enerji – öz), La (kap) anlamına gelmektedir. Kısacası Mandala’ya enerjiyi tutan kap da denilebilir. Mandala ile uğraşan insanlar, Mandala’nın insanlara yaptığı katkıları şöyle özetliyor:

  • •Zihin dinlenir
  • •Hayat temposu yavaşlar
  • •İç huzur artar
  • •Soğuk kanlılık, sabır ve konsantrasyonu sağlar
  • •Vücut zeka ile bütünlük sağlar

Mandala’da denge söz konusudur. Bir çizimdeki tüm şekiller arasında ilişki vardır. Şekiller arasındaki ilişkiler, bireyin etrafına nasıl uyum sağladığını, çevresiyle nasıl bir ilişkide olduğunu, hatta çevrenin kendisini nasıl algıladığına dair bireysel düşünceleri yansıtır. Mandala’nın özünde özetle şu vardır: Tüm karmaşasına rağmen her şeyin özünde bir anlama ulaşmak.. Carl Gustav Jung psikolojisinde ise Mandala, kişinin kendini bir araya getirme çabası olarak görülüyor.

Mandala Nedir

Mandala ve Çocuklar

Çocuklar, yaşamlarına sığdırdıkları deneyimler kısıtlı olsa da kelime haznesinin yetersiz kaldığı zamanlarda kendilerini resim yaparak daha iyi ifade edebilirler. Bu anlamda Mandala’nın çocuğun kişisel gelişimi için katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Boya yaparak veya Mandala boyayarak çocuklar sakin ve sabırlı olmayı öğrenir. Odaklanma ve konsantrasyon süreleri artar.

Binlerce yıldır insanlar doğal olarak hep kendini ve evreni anlamaya çalıştı. Mandala’da bu noktada bir tarz olabilir. Ancak insanın kendini ve kainatı anlama çabasında en etkili ana yolun İslam tasavvufu olduğunu düşünüyorum. Belki eleştirilebilir ama diğer tüm yolların tali yollar olduğuna inanıyorum. Mandala’yı bilmiyorum ama yaşam çemberinizin her daim güzellikler ile dolmasını temenni ediyorum.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir