Bilinmeyen Yönleriyle Boza

Bilinmeyen Yönleriyle Boza

Bozanın Faydaları

Kış aylarına özgü bir içecektir boza. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir. Bilinen en eski içeceklerden biridir. Tüm dünyada, özellikle Orta Doğu, Orta Asya, Balkan ve Afrika ülkeleri ile Türkiye’de üretimi yapılan boza, her yörede farklı kıvam ve lezzetlerle tanınan bir içecektir.

İlk olarak Orta Asya Türkleri tarafından yapılmaya başlanan boza bazı bölgelerde sulu kıvamlı olarak bazı bölgelerde oldukça yoğun kıvamlı olarak tüketilmektedir. Bölgeden bölgeye ekşilik ve kıvam açısından da farklılık gösteren boza eskiden pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ile tüketilirken, günümüzde tarçın ve sarı leblebiyle servis edilmektedir.

Yapıldığı tahıl türüne göre çeşitleri bulunmaktadır. Mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, gibi pek çok tahıl ununun mayalandırılmasıyla elde edilir. Ülkemizde ise darıdan üretilmektedir.

Mayalı bir içecek olan bozanın koruma şartları önemlidir. Çok hızlı tüketilmesi gereken bir içecektir. Bundaki en büyük nedenlerden biri; gün geçtikçe duyusal özelliklerini yitirmeye başlaması ve ekşimtrak bir tat almasıdır.

Evde Boza Yapımı

Bozanın Faydaları

  • A, B, C ve E vitaminleri bulunmaktadır.
  • Kalsiyum ve fosfor açısından zengindir.
  • Mayalı bir içecek olan bozanın mayalanması esnasında oluşan laktik asit, sindirim zorluğunun üstesinden gelmekte, hazmı kolaylaştırmaktadır.
  • Laktik asit içeriği ile bağırsak florasını düzenleyici etki gösterdiği bilinmektedir.
  • Aktif maya ve faydalı bakteri içeriği ile probiyotik rol oynamakta, bu özelliği ile kabızlık sorunu için rahatlıkla tüketilebilecek bir içecek olmaktadır.
  • Aktif maya içeriği ile emziren annelerde anne sütünü arttırıcı rol oynadığı bilinmektedir.
  • Yüksek kalori içeriği ile kilo almak isteyen iştahsız ve zayıf kişiler için ideal bir içecektir.
  • 1 su bardağı bozanın yaklaşık 500 kalori gibi yüksek kalorili bir içecek olması sebebiyle kilo sorunu olan veya zayıflama programı uygulayan kişilerin tüketim sıklığı ve miktarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Yüksek kalorisinin yanı sıra yüksek protein içeriği ile sporcular için oldukça iyi bir içecektir.

Bozanın besin değerleri 100 ml’de: 250 kcal enerji, 58 gr karbonhidrat, 3.6 gr protein, 0.5 gr yağ içermektedir.

Boza Tarifi

Evde boza yapımı için;

Malzemeler:

  •  3 çay bardağı bulgur
  •  1 kahve fincanı pirinç
  •  3 çay bardağı toz şeker
  •  1/2 su bardağı eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya.

Hazırlanışı: Akşamdan su ile ıslatılan bulgur, ertesi gün pirinç ile uzun süre pişirilir. İyice ezilmiş hale gelen bulgur ve pirinç karışımı yüksek ayarda mikserle çırpılarak ince tel süzgeçten geçirilir. Elde edilen karışım kısık ateşte içine şeker katılarak şeker eriyene kadar pişirilir. Şeker eridikten sonra ocaktan alınarak ara sora karıştırılmak suretiyle ılımaya bırakılır. Ilıyan bu karışıma eski boza ya da maya eklenir ve karıştırılır. Oda sıcaklığında ağzı kapalı bir halde 2-3 gün bekletilen bu karışım üzerinde kabarcıkların meydana gelmesi servise hazır olduğunu göstermektedir. İsteğe göre tarçın ve leblebi ile servis edilir.

Diyet Ağacı ile kilo kontrollü ve sağlıklı bir yaşama merhaba demek istemez misiniz? Online diyet üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.diyetagaci.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir