Bebeğiniz İçin Ek Besin Zamanı (1. Bölüm)

Bebeğiniz İçin Ek Besin Zamanı (1. Bölüm)

Bebeklerde Ek Besin İhtiyacı

9 ay 10 günlük zorlu, telaşlı ama bir o kadar da keyifli ve güzel bir serüvenin ardından kavuştuğunuz bebeğinizi ilk 6 ay doğadaki tek mucize besin olan anne sütüyle beslediniz. Zamanın plansızca hızla akıp gitmesiyle büyüyen bebeğiniz için bu sürede yalnızca anne sütü tüm besin ihtiyaçlarını karşılarken 6. ayın sonlanmasıyla ek besine geçiş sinyalleri verilmeye başladı.

6. ayını dolduran bebeğinizin günlük gereksinim duyduğu enerji için yaklaşık 1200-1300 ml süt salgılanması gerekmekteyken, bu dönemde yaklaşık 800-900 ml civarında süt salgısı devam etmektedir. Bu açığı kapatmak, bebeğinizin büyüme ve gelişmesinin devamlılığını sağlayabilmek için ek besinlere başlama vakti gelmiş bulunmaktadır.

Bebeklerde Ek Besin İhtiyacı

Aynı zamanda bebeğinizin gelişimi büyüme tablosunda değil motor fonksiyonlarında da hızla devam etmektedir. 6. ay itibariyle bebeğiniz oturmaya başlayabilir, başını dik tutabilir, çevreye duyarlılığı artarak el göz koordinasyonunu geliştirebilir duruma gelmiştir. Bu da ek besine başlamanın bir diğer önemli nedenidir.

Ek besine başlama zamanı geldi çattı. Peki hangi besini vermeli, hangi besinleri vermemeli? Miktarı ne kadar olmalı? Beğenmezse ne yapmalı? İşte tüm bu sorular kafanızın içinde büyük bir yer kaplarken tek düşündüğünüz küçük mucizenizin daha iyi beslenebilmesi, büyümesinin ve motor gelişiminin devamlılığını sağlamak. Bebeğinizin doğru beslenme alışkanlığı kazanması, yeterli ve dengeli beslenmeyle ileri dönem oluşabilecek kronik hastalıklardan korunmada bu ilk adımlar son derece önemli olduğu için gelelim bebeğinizi nasıl ek besinlere geçirmeniz gerektiğine…

Bebeklerde Ek Besin İhtiyacı

  • Sizdeki tedirginlik ve telaş kadar bebeğiniz de daha önceden hiç karşılaşmamış olduğu besinlere karşı aynı tedirginlikle yaklaşabilir, bu son derece normaldir. Bu yüzden bir defada birden fazla besini denemek yerine tek besini denettirmeniz gerekmektedir. Böylelikle tek bir tadı almasını sağlayarak bebeğinizi zorlamamış olursunuz.
  • Bu süre zarfına kadar yalnızca anne sütü alan bebeğinizin diğer besinleri rahat tüketebilmesi, alışabilmesi için o besini denetmeden önce aç olmasından emin olmalısınız. Tokken denemesi reddetmesine yol açacak, açken denetmeniz ise doyma hissinin oluşabilmesi için daha kolay uyum sağlamasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinizin midesinin henüz çok küçük olduğunu, mide kapasitesinin yeterince gelişmemiş olduğunu mutlaka hatırlamanız gerekiyor. Bu hatırlatmayı her defasında kendinize yaparak küçük porsiyonlarla başlamanız gerektiği konusunda daha iyi bir yol izleyebilirsiniz. Küçük porsiyonlarla başlamak bebeğinizin de besin alımını kolaylaştıracağı için, daha sonra yavaş yavaş porsiyon artışına gidilebilecektir.
  • Henüz minicik, size muhtaç küçük mucizenizin yine de artık dünyaya gelen bir birey olduğu unutmamanız bebeğinizin beslenme alışkanlıklarının oturmasında da son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle denemesini istediğiniz besini küçük porsiyonla verdiğiniz halde reddebilme ihtimali her zaman mevcut olacaktır. Bu durumda ısrar ve inatla vermeyi sürdürmek yerine o anlık bebeğinizin bu kararına saygı duymalı, en fazla ikinci denemeyi yaptırdıktan sonra yine red söz konusuysa 4-5 gün ara verip aynı besin tekrar denenmeli, farklı pişirme ve sunum teknikleriyle tadına bakmasını sağlamak için kısa bir süre ara verilmelidir.
  • Bebeğiniz için hangi besinleri vereceğiniz kadar onların katkı maddesiz, taze hazırlanmış olarak verilmesi de son derece önemlidir.
  • Bizler yetişkin bireyler olarak bile bir kere deneyip sevmediğimiz ya da daha önce hiç tatmadığımız bir besinle karşılaştığımızda defans göstererek o besini tüketmeyi reddebiliyoruz. Bebeğiniz de tıpkı sizin gibi yemediği bir şeyin tadını bilemeyeceği için defans göstererek yemeyi reddebilir. Bu noktada kesinlikle yapılmaması gereken şey, sırf o besini mutlaka tüketsin, alışsın diye düşünerek bebeğinize şeker ve tuz ilaveli besinler tattırmak olacaktır. Henüz damak tadı gelişmeyen bebeğiniz için bu durum başlangıçta besin alımını sağlıyor gibi görünse de ilerleyen dönemde pek çok besini sırf bu nedenle reddetmesine yol açabilecektir.

Bebeklerde Ek Besin İhtiyacı

Bebeği 6. ayını doldurduğu halde ek besine başlamaktan korkan ya da henüz erken bulan pek çok anne olduğunu biliyoruz. Zamanında ek besine başlamayan bebeklerde günlük gerekli enerji alımı bu dönemde yalnızca anne sütü ile olamayacağı için bebeğinizde öncelikle büyüme gelişme geriliği yaşanacaktır.

6. ayı takip eden sürede demir depolarının boşalmaya başlaması nedeniyle mutlaka dışarıdan demir kaynaklarının verilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde ağız içi gelişim son derece önemlidir. Dişleri çıkmaya başlamış bir bebek için artık daha kıvamlı pütürlü besinlere geçiş zamanı gelmiş demektir. 7. ayını doldurduğu gibi artık süt kıvamında sulu beslenme yerine daha katı ve taneli besinler verilerek ağız içi gelişim desteklenmelidir. Ek besin vermeyi geciktiren annelerin bebekleri 1 yaşına geldiğinde hala çiğnemeyi bilmemekte, motor koordinasyonu zamanında ek besine başlamış olanlara göre daha yavaş ilerlemektedir.

En değerli varlığınız bebeğiniz için en doğru beslenme programını oluşturmak yaşamın ilk dönemlerinden itibaren gerekli olduğu için zamanında ek besine geçiş mutlaka gerçekleştirilmelidir.

Diyetisyen Burcu Özen Yeşil’in “Bebeğiniz İçin Ek Besin Zamanı” 2. Bölümünü okumak için linki tıklayın.

Yorumlar

“Bebeğiniz İçin Ek Besin Zamanı (1. Bölüm)” için bir cevap

  1. […] Burcu Özen Yeşil, geçtiğimiz hafta 1.Bölümü’nü anlattığı, bebekler için ek besin zamanı konusunun ayrıntılarına değinmeye devam […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir