Baharda Bir Başka Güzel: İstanbul’un Boğaza Nazır Camileri

Baharda Bir Başka Güzel: İstanbul’un Boğaza Nazır Camileri

Baharda Bir Başka Güzel İstanbul’un Boğaza Nazır Camileri

Yedi tepeli şehrin seyrine doyum olmaz boğazının yanı başında, huzuru ve maneviyatı bütün derinliğiyle soluklayabileceğiniz camileri bu eşsiz manzaraya bütün zarafet ve asillikleriyle eşlik ediyor. Sahilin mimari yapısına uygun olacak şekilde tasarlanan camiler, yalılarla bir ahenk içerisinde nefes kesici bir manzara oluşmasına sebebiyet veriyor. İstanbul siluetlerinin vazgeçilmez unsurları bu camilerden yükselen minareler, İstanbul denince akla gelen ilk mimari yapıların da tarihi ve her biri ayrı birer mimari harikası olan camilerin olmasına katkıda bulunuyor. Bir seher vakti, kuşluk vakti ya da akşam vakti… Her saat ve vakitte ayrı güzel, ayrı gösterişli, ayrı huzurlu olan bu camiler, bu yazımızın da konusunu oluşturuyor. İşte İstanbul’un bahar aylarında ayrı güzel olan boğaza nazır camileri…

Şemsi Paşa Cami

Üsküdar’ın yıllara meydan okuyan tarihi camileri, semtin en çok ziyaret edilen yerlerinden. Harem yolu üzerindeki Şemsi Paşa Camii de denizin yanı başında muhteşem manzarası ve sükunetiyle arz-ı endam ediyor. Mimar Sinan’ın yaptığı en küçük külliye olan Şemsi Paşa Külliyesi, Evliya Çelebi tarafından “Sahilde küçük bir camidir ama o kadar şirin bir bina olmuştur ki denizden gören bir kasr-ı müzeyyen (süslü saray) zanneder” ifadeleriyle betimlenmiştir.

Baharda Bir Başka Güzel İstanbul’un Boğaza Nazır Camileri

Hamid-i Evvel Cami

Üsküdar’ın tarihi yerleşimlerinden Beylerbeyi’nde olağanüstü manzarası, geniş iç mekanı ve huzurlu atmosferiyle girer girmez sizi sarıp sarmalayan ve maneviyatı derinlemesine hissetmenizi sağlayan bir cami Hamid-i Evvel Camii. 1778 yılında Sultan I. Abdülhamit tarafından annesi Rabia Şermi Sultan anısına yaptırılan cami, bir hanım için yaptırılmış olduğunu ispatlarcasına boğazın estetiğine ve güzelliğine katkıda bulunuyor.

Kaymak Mustafa Paşa Cami

Boğazın hiç kuşkusuz en güzel yapılarından bir tanesi Kuleli’deki Kaymak Mustafa Paşa Camii. İstanbul’da yaşayan bir çok insanın en az bir kere ziyaret ettiği, hiç olmazsa geçerken rastladığı, kırmızı bir köşkü andıran mimarisiyle, boğazın estetiğine katkıda bulunurcasına varlığını sürdüren bu özel cami, bir vakit soluklanmak ve boğazın esintisine, ezanın huzurunu katmak isteyenler için biçilmiş kaftan.

Baharda Bir Başka Güzel İstanbul’un Boğaza Nazır Camileri

Üryanizade Cami

Kuzguncuk’ta yer alan, küçük, sevimli ve köşkvari bir cami Üryanizade Camii. Her detayı, minaresi, korkulukları ve ahşap tavanı ile insanın içini mutlulukla dolduran, huzur verici camilerden bir tanesi.

Vaniköy Cami

Kandilli Vaniköy’de, 1665 yılından yaptırılan cami, o günden bu güne sapasağlam gelmeyi başarıyor. Cami öylesine güzel ve zarafetli inşa ediliyor ki, zamanla bazı padişahlar bile burada kendilerine ait yer ayırtıyorlar. Yapılışından tam 180 yıl sonra, padişah I. Mahmut camiye hünkar mahfili ekleterek, istirahat edip, Cuma namazlarını burada kılıyor. Şimdilerde yalıların arasında sıkışıp kalmış bu güzel cami, az cemaati ile de boynu bükük kalıyor. Yolunuz düşerse bir vakit namaz kılmak için mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Kandilli Cami

Camileriyle meşhur tarihi semt Üsküdar’ın Kandillisinde de iskelenin yanı başında boğaz manzaralı, küçük bir cami bulunuyor: Kandilli Camii. 1751 yılında inşa edilen cami, 1931 yılında bir yangın geçirdikten sonra tekrar restore edilip günümüzdeki haline getirilmiştir.

Baharda Bir Başka Güzel İstanbul’un Boğaza Nazır Camileri

Bezm-i Alem Valide Sultan Cami

Dolmabahçe’de Sultan Abdülmecit’in muhterem annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından yaptırılmaya başlanılan, fakat vefatı üzerine Sultan Abdülmecit tarafından bitirilen bir cami burası. Gösterişli süslemeleri, estetik yapısı ve boğaza nazır konumuyla her daim ilgi çeken, manevi atmosferiyle de kalplere inşirah veren camilerden bir tanesi.

Büyük Mecidiye Cami

Ortaköy Cami olarak da bilinen, uzun yıllardır restorasyonda olan fakat yakın zamanda tekrar ibadete açılan bu kıymetli cami, İstanbul’un da simgelerinden bir tanesi. 19.yüzyılda Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan cami, eski İstanbul fotoğraflarında bile şehrin simgesi olan bir yapı.

Humayun-u Abad Cami

Humayun-u Abad Camii (bilinen adıyla Bebek Camii), Bebek-Rumeli Hisarı yolu üzerinde, Bebek İskelesinin yanında bulunmaktadır. 1913 yılında Mimar Kemalettin tarafından inşa edilen camii, büyük pencereleri ile de boğaz manzarasına müşahitlik etmeye olanak veren ibadethanelerden.

Mekan ve Seyahat Editörü Esra Ünal

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir