Atpazarı Meydanında Yeni Bir Mekan “Beyrut Kafe”

Atpazarı Meydanında Yeni Bir Mekan “Beyrut Kafe”

Alkolsüz Kafeler: BEYRUT KAFE

İstanbul Fatih’teki Atpazarı meydanı gençler için bir cazibe merkezi haline geldi. Genelde ‘okumuş çocuklar’ın biraraya gelip kültürel muhabbetlerine mekanlık ediyor buradaki kafeler. Beyrut kafe Atpazarı’nda açılan en yeni mekan…

İstanbul Fatih’te, şair ve yazar Mevlana İdris’in Eski Kafa‘sı ile başlayan ‘okumuş çocuklar’ın dinamik etkileşimi hızla devam ediyor. Atpazarında nezih, temiz ve güzel kafelerin oluşturduğu görüntü, özellikle gençler için alternatif mekânlar hüviyetinde. Fatih Belediyesi’nin söz konusu alanı trafiğe kapatmasının da bu nezihlikte çok önemli bir etkisi var kuşkusuz. Meydan, gençleri için bir cazibe merkezi haline geldi adeta. Meydanda sohbet edilecek nezih yerler halkasına eklenen son mekân Beyrut Kafe.

Ramazan ayının ilk günü, yani 1 Ağustos’ta açılan kafe, adını dünyanın hemen hemen her rengini barındıran Beyrut’tan alıyor. İşletmenin sahibi Yunus Özak (27) kafeye neden bu ismi verdiklerini şöyle anlatıyor: “Beyrut’un dünyadaki yeri, sahip olduğu çok renklilik bize çok çekici geliyordu. İçinde Doğu’yu ve Batı’yı barındırması orayı özel kılan bir durum. Kafemizin de böyle bir yer olmasını istedik.” Bu arada Zaman Gazetesi foto muhabiri Kürşat Bayhan’ın 2006’da İsrail işgaline uğrayan Lübnan’da çektiği ‘mavi emzikli bebek’ fotoğrafı da işletme için isim konusunda mühim bir ayrıntı olmuş.

İşletmeci Özak’ın asıl mesleği avukatlık. Şimdilerde 5 arkadaşı ile beraber üniversite okurken hayallerini kurduğu mekâna kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Özak, yerin hem kafe hem de kitabevi olmasının kendileri açısından çok anlamlı olduğunu belirtiyor. Atpazarı’nın entelektüel ve devamlı kendini yenileyen bir yer olduğuna dikkat çeken Özak, “Cihangir, Beyoğlu ya da Kadıköy’de de kafe açabilirdik. Fatih, o eski kültürel hayata etki eden gücüne kavuşuyor. Önümüzdeki 10 yılda kültür hayatını doğrudan etkileyecek bir aura var burada. Atpazarı’nın bu yanı bizi cezbetti açıkçası.” ifadelerini kullanıyor.

Beyrut Kafe, dört katlı ve taş tasarımı ile özellikli bir yer olarak dikkat çekiyor. Tabii bir dekorasyonun kullanıldığı mekânda taşın sessizliği insanı dinlendiriyor. Kafenin ikinci katı ise kütüphaneden oluşuyor. Özak’a göre kitaplığın olmasının nedeni, kültürel alışverişe katkı sağlamak.

Ekim ayı itibarıyla kütüphanede söyleyişi takvimi uygulayacaklarını belirten Özak; ilahiyat, sosyoloji, edebiyat, hukuk gibi alanlarda etkinlikler düzenleyeceklerini kaydediyor. “Yaptığımız çalışmayla buradaki sosyal ortamın besleneceği ve besleyeceği bir etkileşim olacak.” diyen Yunus Özak, her düşünceye hitap eden yayınlar bulundurduklarını dile getiriyor.

Bu Mekanlar Sanat Hayatını Etkileyecek…

Beyrut Kafe‘de 17 çeşit dünya kahvesi mevcut. Fiyatları ise 4’er lira. Özak, bu kadar çeşitliliğin kendilerine has olduğunu belirtiyor. Bunun dışında meyve, bitki çayları ile nefis ev yapımı limonata müşterileri bekliyor. Yine ev yapımı baklava ve tiramisu da tadılması gereken lezzetlerden. Kafenin bir başka özelliği ise nargile bulundurmamaları. Özak, bunun nedenini kendilerinin yemediği içmediği hiçbir şeyi müşterilere sunmamaları olarak açıklıyor. Yunus Özak, söz konusu mekânların kültür sanat hayatını doğrudan etkileyeceğini ifade ederek kendilerinin de bu dairede olmalarından ötürü memnun olduklarını dile getiriyor.

Beyrut Kafe

Adres: Hüsambey Mah. At Pazari Meydani No:11 Fatih-İstanbul

Kaynak: Zaman

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir