Arefe Günü Yapılması Tavsiye Edilen İbadetler

Arefe Günü Yapılması Tavsiye Edilen İbadetler

Arefe Günü Yapılması Tavsiye Edilen İbadetler

Zilhicce’nin ilk on günü içerisinde öyle bir gün var ki faziletleri saymakla bitmez. Bu mübarek gün Zilhiccenin 9. gününe tekabül eden Arefe günüdür. Bugünlerde oruç tutup, gündüzünü ve gecelerini de ibadetle geçirmek hem affa hem de büyük sevaplar elde etmeye vesile olur.

Zilhicce’nin sekizinci gününe terviye günü, biraz önce de bahsettiğimiz gibi dokuzuncu gününe Arefe günü, onuncu günü yani Kurban bayramının ilk gününe nahr/kurban günü, ondan sonraki üç güne de teşrik günleri denilir.

Bu on gün içinde Arefe gününün yeri ise bambaşkadır. Peygamber Efendimiz (sav), Arefe günü tutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır:

“Arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.”

(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

Hz. Ebu Bekir’in oğlu Abdurrahman, Arefe günü kardeşi Hz. Aişe’nin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Aişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:

Orucunu boz” dedi. Hz. Aişe:

Resulullahın (s.a.v.), ‘Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına kefaret olur’ dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim?” dedi.

(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)

“Kefaret olur”; günahları örter, affettirir, demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi? İşte af ve mağfiret fırsatı!

Başka bir rivayette ise Hz. Aişe şöyle demiştir:

“Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.”

(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 460)

Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.

Efendimiz, bugünün faziletini şöyle anlatır:

“Allah katında Arefe gününden daha faziletli hiçbir gün yoktur. Arefe gününde Allahu Teala rahmeti ile dünya semasına tecelli eder, yer halkı ile gökteki meleklere karşı iftihar edip şöyle buyurur:

“Kullarıma bakınız. Azabımı görmedikleri halde uzak yoldan terli ve toz toprak içerisinde, saçları dağınık bir vaziyette rahmetimi ümit ederek bana geldiler. Kullarımın cehennem azabından kurtulup bağışlanmaları en çok Arefe gününde olur.”

Arefe günü özellikle bin adet İhlas okumak büyük zatlar tarafından tavsiye edilmiştir. Hadis-i şeriflerde İhlas suresini okumanın kul borcu hariç diğer günahların affedilmesine vesile olacağı söylenmiştir.

“Kim Arafe gecesinde bin defa “Kul Huvellahu Ahad / İhlas suresini” okursa, Allah kendisine istediğini verir.”

(Kenzu’l-ummal, h. No: 2737)

Günümüzde arefe, bayramın bir önceki günü olduğu için dünyalık telaşların en yoğun olduğu bir gün olarak yaşanmaktadır. Oysa ki arefe insana verilen en kıymetli vakitlerden biridir. Bugünler ibadet ve affedilme günleridir. Hacıların Arafat’ta “Lebbeyk (Buyur Rabbim)” diyerek dil, ırk, ten ayırımı yapılmaksızın bir araya geldiği mahşer gününü hatırlatan, kulluğun Allah Teâlâ’ya dualarla, telbiyelerle arz edildiği en kıymetli zaman dilimidir. Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur:

“Duanın faziletlisi, arefe günü yapılanıdır.”

(Muvatta, Hacc 246)

Arefe Günü Yapılması Tavsiye Edilenler

  • 1. Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
  • 2. Arefe günü oruç tutulmalıdır.
  • 3. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.
  • 4. Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.
  • 5. Arefe günü 1000 âdet İhlas-ı şerif okunması iyi olur.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir