Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk Nedir?

Türkiye de ki mahkeme yükünün azaltılması için Avrupa’ da ve Amerika’ da yıllardan beri uygulanan ve bizde yeni bir kavram olan yeni bir hukuki çözüm yolu getirildi. Biz hukukçular için de yeni bir kavram olan “Arabuluculuk” artık uygulanmaktadır. Türkiye’nin ilk “Arabuluculuk” ları sicile kaydedildi.

Arabuluculuk Nedir? Arabulucu Kimdir?

Arabuluculuk hukuki uyuşmazlıkların çözümünde başvurulan bir kurumdur. Bu kurum Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 2012 yılında kabul edildi ve 2013 itibariyle Türkiye’ nin ilk Arabulucuları aldıkları eğitim sonunda yazılı ve sözlü sınavları geçerek belirlendi.

Arabulucu, uyuşmazlığın çözülmesinde taraflara yardımcı olan kişidir. Arabulucu çözüm bulmaz. Tarafların çözüm bulmasına, birbirlerini anlamalarına yardımcı olur. Arabulucu hukuk bilgisini değil tamamen empati yoluyla tarafların uyuşmazlığın nedenini bulmalarında ortam oluşturan ve tarafların birbirlerini dinlemelerini, anlamalarını sağlayan kişidir.

Arabulucu aklımızda çözüm bulan, aramızı yapan, hukuki yolu gösteren kişi olarak algılanmamalıdır.

Peki, Arabulucu Ne Yapar?

Arabulucu avukat değildir. Sizin mevcut uyuşmazlığınızı mahkemeye gitmeden daha kısa zamanda ve az masrafla çözmeniz için yardımcı olur.

Arabulucu olacak kişiler belirli sınav ve eğitimler geçirildikten sonra bu unvanı almaya hak kazanırlar.

Arabulucu olmak isteyen kişiler avukatlık mesleğinde en az 5 yıl tecrübesi olan kişilerden seçildiği için, uyuşmazlığınız karşısında çözümü bulacak olan arabulucunuz; işini bilen, donanımlı, hukuka yatkın ve sizin empati yapabilmenizi sağlamak hususunda gerekli sosyoloji, psikoloji ve kişilik analiz becerilerine sahip kişilerdir.

Neden Arabulucuya Gitmeliyiz?

Mahkemelerin iş yükü fazlalığı bizi arabulucuya gitmeye yöneltiliyor. Mevcut bir uyuşmazlığın çözüm yolunu bulmaya çalışırken zaman kazanmış olacağız. Mahkemede aylarca sürecek bir hukuki uyuşmazlığın çözümünde, mahkeme yerine arabulucuya gitmek sürecin birkaç günde çözüm bulunmasına sebep olacaktır.

Arabulucular Türkiye Arabulucu Siciline kayıtlı arabuluculardan seçilmektedir. Diyelim ki, işveren ve işçi arasında bir uyuşmazlık var. Kıdem tazminatını alamayan işçi şayet mahkemeye giderse süreç 1 yılı belki de mahkemenin yüküne göre daha uzun sürebilir. Taraflardan birinin başvurusu ya da her ikisinin başvurusuyla (iki tarafta kabul etmek zorunda) arabulucuya çözüm bulmak için giden taraflar 5 saat beklide daha az bir sürede konuşarak, anlaşarak çözüm bulabilecekler. Böylece, mahkeme harcı, avukat ücreti ödenmeyecektir. Mahkemede vekâlet ücretine tekrardan hükmedilmeyecektir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir