Âlimlere Göre “Giyinmiş Çıplak Kadınlar” Kimlerdir?

Âlimlere Göre “Giyinmiş Çıplak Kadınlar” Kimlerdir?

Giyinmiş Ancak Çıplak Kadınlar!

Resulullah (s.a.s.) bir hadislerinde, ateş ehlini tarif ederken şöyle buyuru: “…Giyinmiş çıplak kadınlar ki bunlar Allah’a itaatten dışarı çıkmışlardır. Bunlar, başkalarını da baştan çıkarırlar. Başları deve hörgücü gibidir. Bu kadınlar cennete girmek şöyle dursun, kokusunu dahi alamazlar.” buyurdular. Müslim, Cennet 53, (2857), 52, (2128)

Kasiyat “giyinmiş kadınlar” demektir, ariyat da “çıplak kadınlar” demektir. Kadın, hadiste iki zıt sıfatla tavsif edilmektedir. “Giyinmiş fakat çıplak kadın.” Âlimler, bunu farklı yorumlara tabi tutarlar.

Âlimlere Göre “Giyinmiş Çıplak Kadınlar”

* Bazıları Allah’ın nimetine bürünmüş fakat şükür yönüyle çıplak yani nimetlerinden şükrünü eda etmeyen kadınlar diye yorumlamıştır.

Bir kısmı: Kadın, kadınlık yönünü ortaya koymak, dikkatleri çekmek için vücudunun bir kısmını örttüğü halde, diğer bir kısmını açar diye yorumlamıştır.

Giyinmiş Ancak Çıplak Kadınlar!

Bir kısmı da bedenini gösteren şeffaf elbiseler giyenler kastedilmiştir demiştir. İslami tesettüre aykırı olan bütün giyimler bu hadiste ifade edilmiştir. İslami tesettürde sadece “giyinmek” aranmaz giyinmenin tarzını da ister. Belirlenen hududu örtecek büyüklükte olmalıdır. Çok dar giyinen “giyinmiş çıplak” hükmündedir. Batı tarzı giyime özenenler bu hataya düşmektedirler.

Elbise bedeni göstermemelidir. Çok ince naylon ve şeffaf elbise giyenler de giyinmiş çıplak hükmündedir.

Giyinmiş Ancak Çıplak Kadınlar!

Hadislerde yasaklanan bir başka kıyafet şöhret elbisesidir. Yani dikkatleri üzerine çekmek gayesi güden kıyafetler. İslam elbiseyi örtünmek için emrettiği halde günümüzde pek çok kimseler ve özellikle yeni nesil bazı gençler elbiseyi örtünmeden çok dikkat çekmek vasıtası olarak kullanıyorlar. O halde bu nev’e giren giyimler de giyinmiş çıplak manasına dahildir!

Başlarını deve hörgücü gibi yapacak kadınlar tabiri ise oldukça dikkat çekici bir tabirdir ve günümüz de maalesef gördüğümüz bir haldir. Kadınlar saçlarını farklı şekillerde bağlayarak başlarının üzerinde bir tepe gibi çıkıntı yapanlardır.

Bizler de bu hadisler doğrultusunda bilmediklerimizi öğrenmeli ve eksiklerimiz varsa düzeltmeliyiz. Bu konuda bahsi geçen hadis oldukça açık ve ürkütücüdür. Cennetin kokusundan bile mahrum kalmak istemiyorsak giyimimize, yememize, içmemize ve daha pek çok hususa dikkat ederek yaşamamız gerekli.

Peki, Tesettür Kıyafeti Estetik Olabilir mi?

Sahabi kadınlarının giysileri içinde beyaz, siyah, yeşil, sarı renkte olanlarının bulunduğu sağlam rivayetlerle zikredilmiştir. Giyilen elbisenin çirkin, itici olması gerektiğine dair bir nakil, delil (ayet-hadis) yoktur.

Müslüman Kadının Giyimi

Erkeğin ilgisini çekmesin diye kadınlara, Allah’ın ve Resulü’nün (sav) yüklemediğini yüklemek, istemediklerini ondan istemek doğru değildir. Kadın el içine çıkacak doğrultuda giyinir. Giysileri karşı cinsin dikkatini çekmek amacıyla seçilmiş ve tercih edilmiş olmaması şartıyla güzel, zarif ve estetik olabilir. Bundan sonrası kadını değil, ona bakan erkekleri ilgilendirir; sorumluluk onlara geçer, onlar da gözlerini sakınmak mecburiyetindedirler.

Din birileri günaha girmesin diye diğerlerinin hak ve özgürlüklerini -gereğinden fazla, bilinenin dışında- kısıtlama yoluna gitmemiştir.

Kaynak: Nurgül Dere, Müslüman Hanımın El Kitabı

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir