Adı Şiir, Kendisi Resim Gibi..”Kubbet-üs Sahra”

Adı Şiir, Kendisi Resim Gibi..”Kubbet-üs Sahra”

Adı Şiir, Kendisi Resim Gibi..”Kubbet-üs Sahra”

Kudüs aldığın nefesi hissettiren şehir mübarek.

İçinde sakladığı yapıların güzelliğini, maneviyatını damarlarında dolaştıran bir havaya sahip.

Efendimizin gökyüzüne yükseldiği kent.

Baktıkça bakası gelir ya insanın, işte bu da öyle bir şey.

Kubbet-üs Sahra.

Ne mübarek bir yapı öyle.

İslam mimarisinin en özel eserlerinden birisidir. Kubbet-üs Sahra, kelime anlamı olarak “Taşın Kubbesi” veya “ Taş Üzerindeki Kubbe” anlamına gelmektedir. Tüm müslümanlar ve Yahudiler için kutsal bir mekan olarak kabul edilen yapının, yapıldığı dönemde, yapının ortasında bulunan bir kaya üzerine inşa edilmiştir. Binanın dış formu sekizgen bir yapıya sahip olup, üzerinde eşsiz güzelliğe sahip bir kubbesi bulunmaktadır.

Adı Şiir, Kendisi Resim Gibi..”Kubbet-üs Sahra”

Kubbet-üs Sahra İslam camiasının bilinen ilk kubbeli yapılarındandır. Emeviler döneminde inşa edilmiştir. Yapının eşsiz güzelliklerine sahip kubbesi ve iç mekan yüzey duvarları Kurran-ı Kerim’den sureler ve çeşitli motiflerle işlenmiştir. Kaynaklara göre, yapının inşa edilirken üzerine oturduğu taşın 50 metrekarelik bir büyüklüğe sahip olduğu belirtiliyor. Taşın kutsallığı mekanın yanı sıra, Efendimiz Hz. Muhammed’in Miraç’a bu taşın üzerinde çıktığına inanılıyor. Bu durumda, kaya parçası o eşsiz maneviyatla adeta pamuk gibi oluyor insanoğlunun gözünde.

Adı Şiir, Kendisi Resim Gibi..”Kubbet-üs Sahra”

Kubbet-üs Sahra’nın yapılış amacı da zaten bir cami inşa etmekten çok bu mübarek Muallak taşını, yeryüzünün ışığında parlayan güzelliğe sahip kubbenin altında gizlemek, sekizgen çerçevenin içinde resmetmek.

Adı Şiir, Kendisi Resim Gibi..”Kubbet-üs Sahra”

Mescid-i Aksa ile yakınlığı sebebiyle birbirine karıştırılan Kubbet-üs Sahra’nın kubbesi altın kaplıdır. Bunun yanı sıra Hz. Ömer Camisi ile de yakınlığıyla bilinen Kubbet-üs Sahra bazı kimselerce hem Mescid-i Aksa ile hemde Hz. Ömer Cami’si ile karıştırılmaktadır.

Kubbet-üs Sahra’ya girmek için müslüman olmak gerekmektedir. Bazı durumlarda görevliler ziyaretçilerin müslüman olduklarını test etmek adına onlara, Kelime-i Şahadet getirtip, Kurran-ı Kerim’den sureler dahi okutabilmektedirler.
İçi dışı maneviyat dolu bu benzersiz güzellikteki mekanın hissettirdiklerini varmak adına..

Yaradan’a emanet olun inşAllah..

Sevgi ve selamlarla..

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir