3 Farklı Yöntemle Biber Salçası Nasıl Yapılır ve Uzun Süre Nasıl Saklanır?

3 Farklı Yöntemle Biber Salçası Nasıl Yapılır ve Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Biber Salçası Tarifi

Eylül ayı salça hazırlama, yaz meyveleriyle sağlıklı ev reçelleri yapma, ıhlamur gibi bitki ve baharatları ilk günkü gibi taze ve lezzetini kaybetmeden saklama zamanı! Öyleyse hiç vakit kaybetmeden yemeklere hem lezzet hem renk katacak nefis bir salça tarifi verelim. Kapya ve acı sivri biberlerle hazırlayacağımız ev yapımı salça, sadece yemeklerde değil bir dilim kızarmış ekmeğe sürülüp yendiğinde de damakları şenlendiriyor. Daha önce hiç yapmayanların bile hazırlamadan saklamaya tüm püf noktalarını dikkat ettiğinde kolayca yapabilecekleri tarifteki ölçülerden -yani 5 kg biberden- ortalama 750 gram-1 kg arası salça çıkıyor. İşte kış hazırlıkları için kolları sıvayanlara 3 farklı yöntemle ev yapımı biber salça tarifi ve yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar…

Biber Salçasının Sulanmaması İçin Nelere Dikkat Etmeli?

  • Yaz sonuna doğru kullandığınız etli biberler ne kadar lezzetliyse hazırladığınız salça da o oranda lezzetli olacaktır. Biber salçası yapımında kullandığınız etli kapya biberlerin körpe olmasına dikkat edin.
  • Tohum ve sap kısımlarını dikkatli bir şekilde ayıklayın.
  • Kısık ateşte kaynattığınız salça karışımını dibinin tutmaması için uzun saplı tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Metal kaşık kaynayan salçanın kıvamını sulandırır.
  • Salça yapımında sofralık tuz yerine sulandırmaması için kaya tuzu kullanmayı tercih edin. Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayın. Beş kilogram etli kapya biber ortalama 50-75 gram kaya tuzunu kaldırır.

Lav Tasty Tekli Kavanoz

Lav Büyük Boy Kavanoz
Lav Küçük Boy Kavanoz

Biber Salçası Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Kış için pek çok emek vererek hazırladığınız salçaların ziyan olmaması, küf ve ekşime problemi ile karşılaşmamak için yapmamız gereken ilk şey salçayı cam kavanozların içinde saklamak. Alışveriş sitemizde yer alan şık görüntüsü ve tasarımının yanı sıra sızdırmaz kapağı ve pratik kullanımıyla da fark yaratan Lav kavanozlar bu aşamada hayat kurtarıyor. Üstelik iki farklı boy seçeneği ve hesaplı fiyatıyla…

Peki bu kavanozları kullanırken nelere dikkat etmeli?

  • Kavanozunun üzerini sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağıyla kaplayın. Salçanın havayla temasını kesin ve buzdolabında bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlayın.
  • Kavanozlarını kaynar suda uzun süre kaynatıp dezenfekte edin. Kapaklarının temiz ve zedesiz olmasına dikkat edin.

Salçayı uzun süre saklama formüllerinden biri de buz kalıplarının içine koyarak dondurmak. Kalıptan çıkarıp buzdolabı poşetlerinin içinde muhafaza edebileceğiniz salça küplerini kullanmak istediğinizde ihtiyacınız olanı kadarını alın ve tekrar buzluğa koyun. Bu yöntemle de küfün ve ekşimenin tamamen önüne geçebilirsiniz.

Salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştıran bir diğer öge de tuz, bu yüzden hem miktarına hem de kaya tuzu olmasına dikkat edin.

Biber Salçası

Biber Salçası Tarifi

Malzemeler:

  • 5 kg kapya biber
  • 500 gram acı sivri biber
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu

Saklamak için:

  • 1/2 su bardağı ayçiçek yağı

Yapılışı:

Bol suda yıkadığınız etli kapya ve acı sivri biberlerin sap kısımlarını bıçak yardımıyla kesip, çekirdek kısımlarını çıkartın. İri parçalar halinde doğrayıp, aralarına az miktarda kaya tuzu serperek derin ve kapaklı bir tencereye yerleştirin. Çok az sıcak su ilavesiyle kapağı kapalı tencerede 20 dakika kadar pişirin. Biberlerin haşlama suyunu çorba gibi farklı tariflere lezzet katması için ayrı bir yere süzdürün.

Daha özlü ve pürüzsüz kıvamlı bir salça elde etmek için tel süzgeçten geçirin ya da blender yardımıyla püre haline getirin. Hazırladığınız bu biber püresini salçaya dönüştürmek için üç yöntem var.

1. yöntem biber püresini güneşte bekletip fazla suyunu çektirmek.

Bu yöntemde tadına bakarak kaya tuzu eklediğiniz biber püresini geniş tepsilere alın. Tepsileri toz vb. çevresel faktörlerden etkilenmeyecek bir şekilde güneşte bekletin. Tahta bir kaşıkla günde iki kez karıştırıp fazla suyunu çektirin. Bu yöntem günler sürebilir ve bulunduğunuz iklim koşulları salçanın tat, renk ve kıvamında etkili olur.

Kapağı sıkıca kapanan, temiz ve kuru kavanozlara aldığınız biber salçasını ters çevirip bir gece bekletin. Güneş almayan ve kuru bir yerde muhafaza ettiğiniz biber salçasını, bir kez açtıktan sonra üzerine bozulmaması ve uzun süre dayanması için ikinci bir kapak vazifesi görecek sıvı yağ döküp kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

2. yöntem biber püresini kaynatarak fazla suyunu çektirmek.

Elde ettiğiniz biber püresini derin bir tencereye alıp kısık ateşte, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakın. Dibinin tutmaması ve sıçramaması için tahta bir kaşık yardımıyla aralarda karıştırmayı unutmayın.

Suyunu çeken ve kıvam alan biber salçasını sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bu şekilde bekletin. Bir kez açıp kullanmaya başladıktan sonra üzerine sıvı yağ döküp kapağı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza edin.

3. yöntem biber püresini suyunu aralarda karıştırarak fırında çektirmek.

Öncelikle biber püresini bir mutfak tülbentine aktarıp, hafif sıkarak fazla suyun çıkmasını sağlayın. Fırını 130 dereceye ayarlayın. Fazla suyunu biraz da tülbentle birlikte tel süzgeçte bekleterek süzdüğümüz püreyi tepsiye serip, fırına atın. 15-20 dakika arayla karıştırarak yaklaşık 2 saat salça kıvamına gelene kadar pişirin.

Salça kıvamına gelen biberleri fırından alın ve göz kararı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Ardından salçayı kavanozlara bölüştürün. Kavanozların ağız kısmına tuz ve zeytinyağı ilave edin. Kavanozların kapaklarını kapatıp, kış boyu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir