TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Açıldı!

TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Açıldı!

TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı

Bir kitap fuarının amacı nedir, okuyucu kitap fuarlarından nasıl faydalanır? Tüyap 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açılmışken sorunun cevabını bulalım istedik. İşte fuarda heybeyi doldurmanın yolları…

TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, açıldı. 600 yayınevi standlarda yerini almış. Okurun katılabileceği 200 etkinlik düzenlenmiş. Sonra fuarın olmazsa olmazlarından imza günleri ve yazar-okur söyleşileri var tabii ki. Bunların dışında sahaflar, ellerindeki en değerli kitapları-dergileri görücüye çıkarmış. Mısır, konuk ülke olarak 25 yayıneviyle fuara gelmiş. Uluslararası salonda 24 farklı ülkeden edebiyat topluluklarına yer ayrılmış ve sergiler açılmış.

Ama bir sorun var; “Bu şenlikten heybemizi nasıl doldurmalı, ne almalı?” bilemiyoruz/karar veremiyoruz! Hangi kitabı alsak, hangi etkinliğe katılsak… Sorularla boğuşurken fuarlardan hakkıyla faydalanmıyoruz. Peki, buna nasıl bir çözüm bulunabilir? İşte bunun cevabını araştırdık. Kitaplarla sürekli hemhal olanların tavsiyelerine kulak verdik; bu yıl fuara gitmeden nelere dikkat edip/etmeyeceğimiz noktasında küçük bir yol çizdik.

Fuar teması ve konukları tanıyalım!

Tavsiyelerin birleştiği konu onur yazarı ve onur konuğu ülke yazarlarıyla tanışmak. Bu yüzden, yazarlar ve editörler; “Fuardan faydalanarak çıkmak, heybemize yeni bir şeyler eklemek istiyorsak mutlaka onur yazar ve konuk ülke hakkında bilgi edinmeye çalışmalıyız.” diyor. Öyleyse bu yıl fuarda ilk işimiz, 30. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Ferit Edgü ve Mısır edebiyatı ile ilgili seminer ve söyleşilere katılmak olsun! Bir de onur konuğu yabancı yazarlardan David Boratav, Uwe Tımm, Michael Hardt, Eduardo Mendoza Garriga ile de tanışabiliriz.

Zaman Kitap da etkinliklerini tavsiye ediyor!

Zaman Kitap standı, pek çok etkinlik sunuyor. Okurlar Zaman mutfağından çıkan kitapların dışında yazar söyleşileriyle karşılanacak. Çizerler Cem Kızıltuğ, Dağıstan Çetinkaya, Osman Turhan da fuarda olacak. Onlara kendi karikatürlerini çizdirebilecek ve kendi çizimlerini gösterebilecek ziyaretçiler. Aksiyon’dan Ülkü Özel Akagündüz ve Zafer Özcan da okurun karşısında olacak.

“Önce fuarı turlamalıyız”

Deniz Kavukçuoğlu (Tüyap organizatörü): Önce fuarın yerleşim planını gözden geçirmeliyiz. Sonra almak istediğimiz kitapların hangi yayınevinde satıldığını ve bu yayınevinin nerede olduğunu bilmeliyiz. Bu şekilde hem zamandan tasarruf eder; hem de fuar alanında kargaşaya neden olmayız. Sonra fuarı genel olarak turlamalı ve bütçemize göre bu turlama esnasında alacaklarımızı netleştirip alışverişe öyle başlamalıyız. Böylece gereksiz giriş çıkışlar önlenecek ve herkesin yararına bir fuar olacak Tüyap.

“Kitaplar içinde çöplenmeli”

Ahmet Turan Alkan (Zaman Gazetesi yazarı): Ben kitap almak konusunda kendisini “zuhurat”a teslim edenlerden biriyim. Fuara giderken elime kalem-kâğıt alıp eksiklerini tespit ederek, ‘hangi kitap hangi stantta, kaç kuruşa gidiyor?’ diye liste yapmak gibi müdebbir bir tabiatım yok. Akıllı adamlar benim gibi yapmamalı. Kitap satın almakta zuhurata tabi olmak, hiç de öğütlenecek bir yol değildir. Nitekim Tüyap’ta en çok canımı acıtan şey, diğer stantlara ayıracak zaman bulamamak, dilediğim gibi kitaplar arasında “çöplenememek” gibi ızdıraplardır. Planlı davranmak, zuhurata tabi kitap edinenlere daima galebe eder.

“Yeni yayınevleri ve yeni yazarlar keşfedin”

Cem Erciyes (Radikal Kültür- Sanat Editörü): Kitap fuarları, ‘kitapçı dükkânlarıdır’ bir bakıma. Basılmış her kitabı bulmak mümkün. Bu sebeple; çok çeşidi olmayan kitapları almayı ve daha az bilinen yayınevlerinin stantlarına odaklanmayı öneriyorum. Bu kitapçılarda, bihaber olduğumuz, ilgi alanlarımıza göre alternatif pek çok kitap bulabiliriz. Gazetelerin kitap eklerinden, internetten oluşturduğumuz bir kitap listesi varsa elimizde, onları da tedarik edebiliriz.

“Sahaflara muhakkak uğramayı tavsiye ediyorum”

Yusuf Çağlar (Zaman Kitap Editörü): Fuarı sadece ucuz kitap alınacak yerler olarak görmemeliyiz. Pek çok etkinlik var. Yazarların pek çoğunun imza günü var. Ayrıca, sahafların, yayınevlerinin, sergilerin olduğu bu okyanusta ne yapacağımıza programa gelmeden karar vermeli ve önce genel bir tur atmalıyız. Zaman kaybı olmayacak saatleri tercih etmeliyiz. Sahafları unutmamak gerekiyor. Sahaflar her yıl fuarın temasına ve onur yazarlarına göre ellerindeki kadim eserleri sergiliyor.

Ziyaret saatleri

Fuar, hafta içi 10.00’dan 19.00 saatlerine, hafta sonu 11.00’den 20.00’ye kadar açık olacak ve 20 Kasım’da kapanacak.

Yorumlar

“TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Açıldı!” için bir cevap

  1. ilayda dedi ki:

    çok güzel aklıma girdiği iyi oldu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir