Kış İçin Hazırlık Yaptınız mı?

Kış İçin Hazırlık Yaptınız mı?

kışa-hazırlık

Kışlık Yiyecekleri Hazırlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evlerde kışlık yiyecek olarak en yaygın şekilde salça, konserve, reçel ve turşu yapılmaktadır. Ayrıca mevsiminde alınan meyve ve sebzelerin dondurulma işlemleri de bunlar arasında sayılır. Ancak bu işlemler kurallarına uygun olarak yapılmalıdır. Aksi hâlde sağlık açısından faydadan çok zarar getirebilir. Bunun için dikkat edilmesi gerekenleri yeniden hatırlamakta fayda var.

1- Konserveler için kullanılacak kavanozlar iyi yıkanmalı ve metal kapaklar, her yıl yenilenmelidir.

Konserve için sebzeler çok uzun süre haşlanmamalıdır. Haşlama suyu, önceden kaynatılmış olmalıdır.

Kavanozlara önce salamura suyu, sonra haşlanan ürünler yerleştirilmelidir.

Kavanozlarda ne fazla boşluk bırakılmalı, ne de tıka basa doldurulmalıdır.

Kavanozlar, serin ve karanlık ortamlarda saklanmalıdır. Konserveler, yüksek sıcaklıkta kaldıklarında “botulin” adlı bir zehir meydana gelir. Bu toksin, haşlama sıcaklığında bile canlı kalan “Clostidium botilinum” adlı bakteri ve sporların çoğalması sonucu oluşur. Bu bakteri, asitli ortamlarda üreyemediğinden konserve yapımında asitli gıdalar tercih edilmelidir. Lahana, patlıcan, karnabahar, kereviz gibi asidik olmayan sebzeler evde konserve yapımında tavsiye edilmeyenler arasındadır.

2- Tarhana güneş altında kurutulduğunda, başta B2 vitamini olmak üzere, birçok besin maddesi kaybı oluşur. Bunun için tarhananın gölgede ya da üzerine ince bir örtü örtülerek kurutulması gerekir.

3- Reçel, turşu salça vs. hangi ürün yapılırsa yapılsın cam kaplar kullanılmalıdır. Cam kap bulunamıyorsa, Tarım Bakanlığı onaylı plastik kaplara konulmalıdır. Bu kaplar bir kereye mahsus kullanılmalı, ürün bittikten sonra ikinci defa kullanılmamalıdır.

4- Derin dondurucularda saklama da en çok uygulanan usûllerdendir. Dondurma işlemi mikropları öldürmez. Sadece üremelerini durdurur. Dondurulan ürünler zedelenmiş, yumuşamış olmamalıdır. En taze ve kaliteli ürünler, iyice yıkandıktan sonra yenilecek porsiyonlarda paketlenerek dondurulur. Bazı sebzelere haşlama gibi ön hazırlık yapılır. Haşlama işlemi, sebzelerin enzim faaliyetlerini durdurmaları için yapılır. Sebzeleri haşlamadan önce haşlama suyu kaynar hâlde olmalı ve 3-4 dakikada haşlama yapılıp, hemen soğutulmalıdır. Aslâ sıcak ve ılık olarak dondurucuya yerleştirilmemelidir. Haşlama, soğutma, paketleme ve yerleştirme işlemi ne kadar kısa sürede olursa gıdanın değer kaybı da o kadar az olur.

Dondurulan sebzeler, pişirilecekleri zaman buzlu olarak tencereye koyulmalıdır. Sebzeler pişirilmeden önce çözdürülmemelidir.

5- Domatesleri kavanozda saklama yöntemi: Domatesler, kabukları soyularak rendeden geçirilir. (Ocakta ısınmış su içine domatesleri atarak kabuklarını kolayca soyabilirsiniz.) Rende hâlindeki bu domatesler, bir tencerede yağ konulmadan pişirilir. Suyu uçup biraz toparlanınca ocaktan alınıp, kaynar hâlde cam kavanozlara doldurulur. Vakit kaybetmeden kavanozların kapakları kapatılıp ters çevrilir. Ters çevrilmiş halde en az bir gün bekletilir. Bir kış boyu serin, karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz. Her türlü çorba, sos ve yemeklerde kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir