Katkı Maddelerinin Sağlığımıza Katkıları!

Katkı Maddelerinin Sağlığımıza Katkıları!

Katkı-Maddelerinin-Sağlığımıza-Katkıları

Katkı Maddeli Gıdalar Ne Kadar Zararlı?

Hepimizin her an, her yerde tükettiği katkı maddeleri, içinde yaşadığımız toplum şartlarının bir sonucu hâline gelmiştir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişiler bile bir kap meyveli yoğurt ya da kuru meyve yerken birtakım kimyasal maddeleri de beraberinde tüketiyor. Kuşkusuz bu, “katkı maddelerinin hepsi insan sağlığına zararlıdır” da diyemeyiz.

Katkı maddelerinin tüketimi arttıkça, bazı rahatsızlıklarla olan bağlantılara yönelik teşhisler de ortaya çıkmıştır. Bunların içinde en sıkça görülenleri; egzama, astım, baş ağrısı, alerjik kaşıntılar, gastrik rahatsızlıklar, ishal, (özellikle çocuklarda) hiperaktiflik ve aşırı duyarlılıktır.

Katkı maddelerinin güvenli olup olmadıklarını anlamak için hayvanlar (özellikle fareler) kobay olarak kullanılmıştır. Ancak onlar insan değil ki, kendilerini nasıl hissettiklerini anlayabilelim; “Başınız ağrıyor mu? Mideniz bulanıyor mu?” diye soralım. Ayrıca insanlar ve hayvanların biyo-kimyasal ve genetik yapıları farklı olduğu için varılan sonuçlar yanıltıcı olabilir.

Gıda katkı maddeleri, kendisi gıda olmayan, ancak gıdalara uygulanan işlem gereği zorunlu olarak katılan maddelerdir. Gıda katkı maddeleri, dünyada 180’den fazla ülkenin kabul ettiği bir sistemle numaralandırılmaktadır. Bu maddelerin hepsinin başında “Europe (:Avrupa) sözcüğünün ilk harfi olan “E” bulunmaktadır. Her katkı maddesinin numarasının yanı sıra bir de adı vardır. Örneğin “E110” numaralı katkı maddesinin adı “sunset yellow”dur (gün batımı sarısı). Etiketlerde adı veya numarası ile yazılır.

Katkı maddeleri genellikle şu amaçlar için kullanılır:
1- Koruyucu olarak; gıda maddelerinin bayatlama, kokuşma, bozulmasını geciktirmek için,
2- Normalde birbiriyle karışmayan veya zor karışan maddeleri birbirine bağlayıcı olarak, yani bu maddelerin emülsiyonunu kolaylaştırmak için,
3- Renklendirici olarak; gıda maddelerinin daha canlı, parlak ve göze hoş görünmesini sağlamak için,
4- Tatlandırıcı olarak, damağa lezzet vermek için.

Bu maddelerle artık hiçbir şey imkansız değil. Günümüz dünyasında bir gıdanın bir yıl, iki yıl ya da bilmem kaç yıl daha uzun süre dayanması, artık insan sağlığından daha önemlidir(!)…

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir