Güzel Ahlak Sahibi Bir Müslümanın Özellikleri Nelerdir?

Güzel Ahlak Sahibi Bir Müslümanın Özellikleri Nelerdir?

Güzel Ahlak Sahibi Müslümanın Özellikleri

Güzel ahlak sahibi müslüman ne gibi özelliklere sahiptir?

İnsanlarda görülen güzel ahlak ve olgunluk, tamamen onların istemesi bu konuda çaba göstermesi ve titizliğiyle mümkün olur. Bilgi edinmek, doğruluk, alçak gönüllülük, dini-milli konularda duyarlılık, insanlar arası ilişkilerde içtenlik ve samimiyet, büyüklere saygı, küçüklere sevgi, hayvanlara acıma, sanata ve güzelliklere ilgi vb. insanı onurlandıran tüm güzellikler, bir müslümanda bulunması gereken başlıca özelliklerdir.

Bununla birlikte, ahlakı güzel bir müslüman;

Yüce yaradanı tanır. Onu ve nimetlerini her zaman hatırlar. Ona ibadet ve şükreder. Allah’ın varlığına ve birliğine kesin bir imanla inanır. Hz. Muhammed (sav)’in son peygamber olduğunu ve onun getirdiği islam dini kabul eder. Allah ve onun elçisinin kendisine bildirdiklerine göre düzenlenmiş bir yaşam biçimini kendisine ideal edinir. Onu çok sever.

Tüm namazlarını (sünnetleri ile birlikte) eksiksiz kılar. İmkan buldukça namazlarını camide veya cemaat ile kılmaya özen gösterir.

Ramazan orucunu tutar, kendisine farz konulmuşsa zekatını verir. Hac farizasını yerine getirir. Diğer farz ve vacipleri yerine getirmekte gerekli titizliği gösterir.

Kur-an’ı Kerim’i kendi harfleri ile okumayı öğrenir. Kur-an’ı Kerim’in kendisine ve insanlığa sunduğu mesajları anlamaya çalışır. Bu amaçla meal, tefsir ve tercümeleri okur. Güvenilir hadis kitaplarından Peygamber Efendimiz Hz. Muhammded (sav) kendisine ve insanlığa bildirdiği öğütleri öğrenmeye ve kendi hayatına uygulamaya çalışır. İmkanları çerçevesinde, islam dini ile alakalı, iman, ibadet ve ahlak konuku kitaplardan oluşan bir kitaplığa sahip olmaya çalışır. Tüm bu öğrendiklerini günlük hayatına uygulamaya çalışır.

Din, iman, vatan, millet, bayrak konularında duyarlı olur. Bunlara canından çok titizlik gösterir. Vatan ve milleti için ölecek kadar cesurdur, bu uğurda kimseden korkmaz.

Günlük yaşamda her işe başlarken;

Bismillahirrahmanirrahim: Esirgeyen, bağışlayan Allah’ın adı ile

diyerek başlar.

Başardığı işlerin sonunda;

Elhamdulillah: Her türlü övgü Allah içindir.

der.

Yüce Allah’ın adı anılınca;

Celle Celaluh: Allah’ın şanı yücedir.

Hz. Muhammed’in adı anılınca;

Sallallahu Aleyhi Vesellem: Allah ona esenlik ve rahmet eylesin.

sözlerini söyler.

Bir işin gelecekte yapılmasını isterse;

İnşallah: Allah dilerse

dileğinde bulunur.

Uykuya yatarken yüce Allah’a bildiği kısa bir dua ile yönelir. Uykudan uyandığında Allah’a şükreder.

Edeplidir, erdemlidir sözünde durur. Cömerttir ve tutumludur. Savurganlık yapmaz. Başkalarının haklarına saygılıdır. Sabırlıdır. Olaylar ve başına gelenlerden yılgınlık göstermez. Kendisinin, ailesinin, arkadaşlarının, Müslüman kardeşlerinin, insanlığın iyiliğini, esenlik ve mutluluğunu ister. Müslüman kardeşleriyle karşılaştığında selam alır, selam verir.

Anne ve babasına saygılıdır. Yakınları ve komşuları ile içten ilişkiler kurar. Gerektiğinde onların yardımına koşar, sevinç ve kederlerine ortak olur. Dostlarını unutmaz onlarla selamlaşır. Müslüman kardeşlerine 3 günden daha uzun süre dargın kalmaz. Hastaları ziyaret eder, yoksulları ve yetimleri görüp gözetir. Cenaze merasimlerine katılmaya özen gösterir. Yaşlılara saygılıdır, çocukları sever, hayvanlara acır.

Yemesinde, içmesinde, giyinmesinde temizliğe önem verir. Yemeğini sağ eli ile yer. Giysileri giyerken sağ el ve sağ koldan, çıkarırken ise sol el ve sol ayaktan başlar. Tuvalet ve banyoya girerken sol ayağı ile girer, sağ ayağı ile çıkar.

Bir topluluğa bir şey dağıtırken önce sağ taraftan başlar. Çevresini temiz tutar.

Dedikodu yapmaz, rüşvet alıp vermez. İkiyüzlü değildir. Yalan söylemez, yalan yere yemin etmez. Yalancı şahitlik yapmaz. Kendisinin ve ailesinin rızkına haram katmaz. Arsız, edepsiz ve terbiyesiz değildir. Başkalarının ayıplarını ve gizli hallerini araştırmaz. Zulme ve haksızlığa yardımcı olmaz. Yaptığı iyilikleri başa kakmaz, şehvet ve geçici isteklere uymaz.

Azimlidir, işlerinde kararlıdır. Alkol ve uyuşturucu kullanmaz. Domuz eti yemez. Zina yapmaz, kumar oynamaz. Faiz alıp vermez.

Herkese karşı tatlı dilli ve güler yüzlüdür Kimseye eziyet vermez, başkalarının verdiği sıkıntılara sabırla göğüs gerer. Her işinde hak ve adalete uygun davranır. Sözünde durur.

Yorumlar

“Güzel Ahlak Sahibi Bir Müslümanın Özellikleri Nelerdir?” için bir cevap

  1. Salih dedi ki:

    Çok iyi teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir