Gece Alt Islatmak Çocuğunuzun Kaderi mi?

Gece Alt Islatmak Çocuğunuzun Kaderi mi?

Geceleri Alt Islatmak

Altını Islatan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları, şeker hastalığı gibi etkenler de çocukların alt ıslatmasında önemli rol oynayabiliyor, uzmanlar alt ıslatan çocukların takibi ve tedavisi konusunda hassas olunması gerektiği konusunda uyarıyor. Gece idrar kaçırma (Enuresis nocturna), çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında çok sık rastlanılan şikâyetlerden biri olarak görülüyor.

Anne babalar genellikle çocuğun alt ıslatma sorunundan çok ruhsal bir sıkıntısının olup olmadığından endişe eder. Halbuki bazen alt ıslatmanın psikolojik bir durum ile ilgisi yoktur. Beş yaşa kadar birçok anne ve baba bu sorunun artık ortadan kalkmış olması gerektiğini ve geçmediği takdirde bir hastalığın söz konusu olduğunu düşünür. Bu doğru bir yaklaşım değil. Çocuğun alt ıslatmasının nedeni psikolojik ya da fiziksel olabilir.

Gece alt ıslatmanın iki şekilde görülür. Birincisi çocuk doğduğundan beri en az ayda iki kez yatağını geceleri ıslatmaktadır. İkincisi ide çocuk son 6 aydır tamamen kuru olmasına rağmen tekrar ıslatmaya başlamıştır.

Gece alt ıslatmanın arkasında genelde bir neden vardır ve bu neden ortadan kaldırıldığında sonuç alınabilir. Bu sebepler arasında başka bir eve taşınma, boşanma veya okul sorunları gibi ruhsal problemler olabilir. Bunların yanı sıra; idrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığı gibi fiziksel hastalıklar da söz konusu olabilir. Bir de çocuğun yaşantısı içinde düzen değişiklikleri olabilir (Örneğin çok su içmeye başlama, uyku saatlerinin kayması gibi) Neticede doktorunuza başvurduğunuzda olası değişiklikleri onunla paylaşmalı ve sorunun üstesinden gelmeye hep birlikte çalışmalısınız.

Çoğu zaman çocuğun doğduğundan beri en az ayda iki kez yatağını geceleri ıslatması sorunu ile karşı karşıya kalınmaktadır. Burada stres veya davranışsal sorunlar söz konusu değildir. Araştırmalara göre bunun en önemli nedeni kalıtsaldır. Eğer tek ebeveyn çocukken aynı durumu yaşadıysa, çocuğunda olma olasılığı yüzde 44; her iki ebeveyn de bu durumu yaşadıysa çocukta olma olasılığı yüzde 77 olarak saptanmıştır. Yani çocuğunuz altını bu şekilde ıslatıyorsa ona kızmayın; çünkü bu durum büyük ihtimalle sizin ona verdiğiniz genlerle ilgilidir. Üstelik ona kızmamak için bir neden daha vardır. Bu genler nedeniyle o da kendi çocuğundan dolayı aynı durumda kalıp, sizin ne yaşadığınızı bire bir öğrenecektir. Bu genleri taşıyan çocuklarda gece alt ıslatma olasılığını yaşama bu genleri taşımayanlara kıyasla daha çoktur. Anne veya baba çocukken gece altını ıslatmadıysa çocuklarında bunu yaşama olasılıkları yüzde 15’dir.

Altını Islatıyorsa 3 Nedeni Var

1- İdrar kesesi kasları arasında dengesizlik vardır. Yani idrarın dışarı çıkmasını engelleyen kas, mesanenin kasılmasını sağlayan kaslardan daha zayıf olabilir.
2- Mesane küçük olabilir ve normal miktarda idrar için yetersiz olabilir.
Normal boyuttaki mesanelerinin tutabileceği idrardan daha fazlası üretilebilmektedir. Bunun nedeni: Yatmadan 2 saat önceki dönem içinde çok sıvı tüketiyor olabilir. Çocuk başka bir hastalığı nedeniyle idrar sökücü kullanıyor olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığı olabilir.
3- Hormonal dengesizlik olabilir.

Bazı çocukların anne ve babaları ise ısrarla çocuklarının çok zor uyandığını ve gece uyandırıp tuvalete götürmek istediklerinde bile uyandıramadıklarını ifade ederler. Yıllar boyu araştırmalar bu durumun gece alt ıslatma ile bir ilgisi olmadığını belirtmiştir. Ancak Kanada’da yapılan bilimsel bir çalışmada, gece uyuyan çocuklara kulaklıklar takılmış ve ses şiddeti kademe kademe yükseltilerek çocukları uyandırmaya çalışmışlardır. Çok daha yüksek seslere maruz kalmalarına rağmen uyanamayan çocuklarda gece alt ıslatma istatistiksel olarak daha sık görülmüştür.
Sonuç olarak genelde çocuklar babalarının geceleri altını ıslatmayı durdurduğu yaşa kadar altlarını ıslatmaya devam edebilirler. Bu durumun önüne geçmek için kullanılan yöntemler konusunda mutlaka çocuk doktoruna başvurmanız gerekmektedir.

Kaynak: ntvmsnbc

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir